Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.7 C
Athens

«Μεγάλοι χαμένοι» οι συνταξιούχοι από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρα, τόσο στο εργασιακό, όσο και στο φορολογικό πεδίο. Μέτρα που αφορούν εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, μισθωτούς, αλλά και συνταξιούχους. Μόνο που η τελευταία κατηγορία ασφαλισμένων, δηλαδή οι συνταξιούχοι, είναι οι «μεγάλοι χαμένοι» των σχετικών εξαγγελιών!

Οι συνταξιούχοι περίμεναν να ακούσουν τον πρωθυπουργό της χώρας για να τους περιγράψει ποια θα είναι η πορεία καταβολής των αναδρομικών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε στο ευρύ κοινό ότι τα αναδρομικά θα δοθούν τον Οκτώβριο, αλλά την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι οι ωφελούμενοι θα είναι «περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι» και το ποσό που θα καταβληθεί θα ανέλθει στο 1,4 δισ. ευρώ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι επίσημα, τα 2/3 των συνταξιούχων θα μείνουν μόνο με «υποσχέσεις» και στην ουσία, όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και όλοι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ δεν θα λάβουν ούτε ευρώ, από τα αναδρομικά που διεκδικούν.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι το 2021, θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης μόνο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Άρα «διπλά χαμένοι» οι συνταξιούχοι, που θα υποχρεωθούν και κατά το επόμενο έτος, να καταβάλλουν κανονικά την εισφορά αλληλεγγύης.

Το «τρίτο χτύπημα» ήρθε για τους συνταξιούχους, στο πεδίο της επικουρικής ασφάλισης. Η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού, στην συνέντευξη τύπου της Κυριακής για την μεταρρύθμιση στην επικούρηση, μόνο ανασφάλεια γέμισε τους χιλιάδες συνταξιούχους. Όσο και αν ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις επικουρικές συντάξεις, η μεταρρύθμιση «από μόνη της» δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας. Αιτία το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας, μπορεί να πάρει έως… 30 έτη! Συνεπώς, ποιος θα μπορούσε να είναι εκείνος ο πολιτικός ηγέτης που θα δεσμευόταν για την ομαλή πορεία μιας διαδικασίας μεταρρύθμισης, σε βάθος 30αετίας; Συνεπώς, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, μόνο ανασφάλεια υπάρχει στα εκατομμύρια των συνταξιούχων…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ