Η προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τη διασπορά του κορονοϊού, προϋποθέτει και μία σειρά από παρεμβάσεις στο «εργασιακό πεδίο». Η κυριότερη, ίσως, από αυτές «ακούει στο όνομα» της τηλεργασίας! Λίγο πριν από το 2ο καθολικό lockdown, το υπουργείο Εργασίας, έχει ετοιμάσει τη διάταξη, που αναμένεται να ενσωματωθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο εντός Νοεμβρίου πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή. Εκεί, θα οριοθετείται το «νέο τοπίο» στην εξ αποστάσεως απασχόληση και θα δίνονται ξεκάθαρες οδηγίες προς τα δύο μέρη, επιχειρήσεις και εργαζόμενους, για το ποιοι θα πρέπει να είναι οι κανόνες που θα ακολουθούνται εφεξής. Οι διατάξεις που θα διέπουν την τηλεργασίας, είναι οι ακόλουθες:
- Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το ωράριο εργασίας που ορίζει ο νόμος και να σέβονται την ιδιωτική ζωή του υπαλλήλου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει η ρητή απαγόρευση χρήσης κάμερας, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, ως μέσο ελέγχου του εργαζόμενου που δουλεύει «από το σπίτι».
- Οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να προμηθεύουν με τον απαραίτητο εξοπλισμό τον εργαζόμενο, ώστε να τον διευκολύνουν στην εξ αποστάσεως εργασία. Αυτό σημαίνει ότι υποχρεώνονται να αναλάβουν το μηνιαία κόστος χρήσης, συντήρησης, αλλά και αποκατάστασης (αν χρειαστεί) του εξοπλισμού. Αν δεν το πράξουν αυτό, τότε θεωρείται άκυρη η τηλεργασία.
- Σε κάθε περίπτωση παρέχεται το δικαίωμα συμφωνίας για τηλεργασία είτε κατά την πρόσληψη είτε σε μεταγενέστερο χρόνο, εάν οι εξελίξεις το επιβάλλουν, όπως αυτή την περίοδο που ζούμε, με την πανδημία του κορονοϊού και τα αλλεπάλληλα lockdowns.
- Ειδικά εάν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του εργαζόμενου, τότε η επιχείρηση οφείλει να αποδέχεται την πρότασή του για τηλεργασία. Ο εργοδότης μετά την πρόταση που θα του υποβληθεί θα έχει χρονικό περιθώριο οχτώ ημερών ώστε να ενημερώσει εγγράφως τον εργαζόμενο για τα καθήκοντά του, αλλά και για το ωράριό του. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κόστος που θα επιβαρύνει τον εργαζόμενο και το οποίο θα πρέπει να καλύψει ο εργοδότης.