Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Όλα τα μέτρα στήριξης για τουρισμό, πολιτισμό και «Ιανό» – Τροπολογία στη Βουλή

Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία στην οποία εντάχθηκαν όλα τα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού και του πολιτισμού, που πλήττονται από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην τροπολογία αποσαφηνίζεται πώς θα μπουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης οι εποχικά εργαζόμενοι του τουρισμού, αλλά και πώς θα στηριχθεί ο κλάδος των ξενοδοχείων, που υπέστη δραματικές απώλειες εσόδων, εν μέσω πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα έχουν ως εξής:

  1. Οι εποχικά εργαζόμενοι που έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης εάν είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης, από την 1η Νοεμβρίου και μετά θεωρείται ότι έχουν απολυθεί. Έτσι μπορούν να λάβουν το επίδομα ανεργίας που τους αναλογεί.
  2. Οι ξενοδοχιακές επιχειρήσεις 12μηνης διάρκειας υποχρεώνονται έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους να καταβάλλουν στο προσωπικό που έθεσαν υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης, τις αποδοχές και το επίδομα αδείας τους. Τούτο ισχύει ακόμα και αν μέρος των ανωτέρω υποχρεώσεων έχει επιδοτηθεί από το κράτος.
  3. Τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας αποκτούν το δικαίωμα να λάβουν ειδική οικονομική ενίσχυση από το κράτος. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις με άνω των 50 εργαζομένων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το όποιο επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να έχει υποβληθεί εντός διετίας. Αφορά έργα αναμόρφωσης ή ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα καλύπτεται το 80% του μισθού και των εισφορών της επιχείρησης. Προϋπόθεση βέβαια είναι για το διάστημα της επιδότησης, ο εργοδότης να μην πραγματοποιήσει απολύσεις, αλλά και να μην επιλέξει τις λύσεις της μετατροπής σύμβασης, της αναστολής σύμβασης ή του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
  4. Για τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό οι ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού. Το μέτρο αφορά την χρονική περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Προϋπόθεση είναι, οι επιχειρήσεις αυτές να έχουν υποστεί στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020, το λιγότερο 70% μείωση εσόδων…
  5. Για χώρους πολιτισμού, το κράτος αναλαμβάνει τη καταβολή οικονομικής ενίσχυσης υπό μορφή κάλυψης θέσεων θεατή. Προϋπόθεση είναι στο χρονικό διάστημα Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2020 να είχαν καταγράψει τουλάχιστον 20% πτώση τζίρου. Οι επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν πρέπει να είχαν διατηρήσει τις θέσεις εργασίας τους, την ίδια χρονική περίοδο.

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κυκλώνα «Ιανός», εάν απολύθηκαν μετά τη θεομηνία, εντάσσονται στην αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) με ασφαλιστική κάλυψη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ