Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
16.3 C
Athens

Τεστ Covid-19 για ανεμβολίαστους εργαζόμενους: Δεσμεύσεις για τους εργοδότες και τσουχτερά πρόστιμα

«Μπελάς» που μπορεί να κρύβει μέχρι και… τσουχτερά πρόστιμα, θα είναι εφεξής για τους εργοδότες, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι! Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), ορίζει σε πρώτη φάση την υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στην ΗΔΙΚΑ, τα τεστ που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, εντός 24 ωρών από τη διεξαγωγή τους.

Στη συνέχεια, οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, με την οποία θα αναλαμβάνουν την ευθύνη ότι τηρήθηκε από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, ο υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος. Το πρόστιμο σε περίπτωση υποβολής ψευδούς τέτοιας δήλωσης, θα είναι 10.000 ευρώ. Ξεχωριστά πρόστιμα προβλέπονται στην περίπτωση που δεν ενημερωθούν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για την υποχρέωση που έχουν να κάνουν τεστ για κορωνοϊό (300 ευρώ), ή εάν βγει θετικό το τεστ και παρόλ’ αυτά βρεθούν να δουλεύουν στο χώρο εργασίας τους (1.500 ευρώ, ανά εργαζόμενο με θετικό τεστ).

Ειδικότερα, με βάση τη νέα ΚΥΑ, ισχύουν τα εξής:

  • Τα διαγνωστικά εργαστήρια, οι ιδιωτικές κλινικές, τα φαρμακεία, οι ιδιώτες ιατροί και οι δημόσιες δομές, όπου διενεργούνται διαγνωστικοί έλεγχοι για τον covid -19 (PCR, rapid test), υποχρεούνται εντός 24 ωρών από τη διενέργεια των test, να τα καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών από COVID-19 που τηρεί η ΗΔΙΚΑ. Εκεί θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης των εργαζομένων – φυσικών προσώπων που ελέγχθηκαν, το είδος και τα αποτελέσματα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό).
  • Οι εργοδότες θα πρέπει να προβαίνουν σε έλεγχο και οριστικοποίηση του ιστορικού που θα δημιουργείται στο ΠΣ Εργάνη. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υποβάλλουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ σχετική υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα αναγράφουν ότι τηρήθηκε ο προγραμματισμένος διαγνωστικός έλεγχος για ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Η πρώτη τέτοια δήλωση, θα υποβληθεί εντός 10 εργάσιμων ημερών, μετά τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ, δηλαδή έως τις 25 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, οι επόμενες δηλώσεις, θα υποβάλλονται σε εβδομαδιαία βάση, από Τρίτη έως και Παρασκευή για την εκάστοτε προηγούμενη εβδομάδα αναφοράς. Εάν υποβληθεί ψευδής δήλωση θα επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη, 10.000 ευρώ.
  • Οι εργοδότες επίσης υποχρεούνται να ενημερώσουν τους εργαζόμενούς τους, με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις που έχουν σχετικά με την υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό. Αν δεν το πράξουν τότε το πρόστιμο που θα επιβάλλεται (πάλι στον εργοδότη) θα είναι 300 ευρώ άπαξ.

Οι εργοδότες δεν επιτρέπεται να απασχολήσουν εργαζόμενο με φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19. Εάν πράξουν το αντίθετο, τότε προβλέπεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ