Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
21.2 C
Athens

Σύνταξη με οφειλές στον ΕΦΚΑ: Άλλους δύο μήνες υπομονή για χιλιάδες δικαιούχους – Νέα καθυστέρηση

Άλλους δύο μήνες θα χρειαστούν για να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για όσους ασφαλισμένους έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και επιθυμούν να τις ρυθμίσεις, ώστε να λάβουν τη σύνταξή τους.

Η νέα καθυστέρηση έγινε γνωστή από τον ίδιο τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Ο κ. Τσακλόγλου πρόσθεσε ότι όταν λειτουργήσει  η συγκεκριμένη διαδικασία, «θα κρατείται το 60% της σύνταξης, μέχρις ότου η οφειλή πέσει στα 20.000 ευρώ (για ελεύθερους επαγγελματίες) και από εκεί και μετά θα ισχύουν οι τωρινοί κανόνες».

Υπενθυμίζεται ότι με το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας (ν.5078/23) επεκτάθηκε το δικαίωμα των ατόμων τα οποία έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ, ώστε να μπορούν να λάβουν κανονικά σύνταξη.

Με το προηγούμενο καθεστώς κάποιος μπορούσε να πάρει σύνταξη αν τα χρέη του προς τον ΕΦΚΑ ήταν έως 20.000 ευρώ και ως 6.000 ευρώ αν ήταν αγρότης.

Με το νέο νόμο άλλαξαν τα όρια αυτά από τα 20.000 στα 30.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και από τα 6.000 στα 10.000 ευρώ για τους αγρότες, υπό την προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος έχει τουλάχιστον καταβάλεις εισφορές για 20 τουλάχιστον έτη και επιπλέον, οι τραπεζικές του καταθέσεις δεν ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ. Στόχος είναι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, «να βοηθηθούν μόνο αυτοί που πραγματικά έχουν αδυναμία πληρωμής».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ