Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.3 C
Athens

Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank: Μήνυση στον ΕΦΚΑ για παράνομη παρακράτηση εισφοράς

Ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank ετοιμάζεται να υποβάλλει μήνυση προς τον ΕΦΚΑ! Αιτία είναι ότι ο Φορέας έχει παράνομα παρακρατήσει ποσά εισφοράς για την τριετία 2017 – 2020 και δεν έχει επιστρέψει τα οφειλόμενα σε χιλιάδες δικαιούχους.

Πρόκειται για την περίπτωση περίπου 30.000 τραπεζοϋπαλλήλων που υπάγονταν στο πρώην Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και στους οποίους γινόταν πρακαράτηση εισφοράς υγείας 0,85%, αντί για 0,40% μηνιαίως. Η επιστροφή της εν λόγω εισφοράς προκαλεί δαπάνη στον ΕΦΚΑ το λιγότερο 15 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Υπήρξαν εξώδικες διαμαρτυρίες από τα συνδικαλιστικά σωματεία, αλλά και προσφυγές στο Συνήγορο του Πολίτη, καθώς και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου της Alpha Bank τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 8/11/2021 με τον Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στη συνάντηση αυτή αναγνωρίσθηκε πλήρως το δίκαιο του αιτήματος και ο Υποδιοικητής του ΕΦΚΑ δεσμεύθηκε εντός 15 ημερών να γνωρίσει τον τρόπο επιστροφής των χρημάτων». Από τότε όμως, πέρασαν σχεδόν 7 μήνες και δεν υπήρξε η παραμικρή πρόοδος, παρά το γεγονός ότι οι Τράπεζες έδωσαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα, αναλυτικές λίστες με τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ΕΦΚΑ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας που πρέπει να γίνει, ώστε να αποδοθούν τα οφειλόμενα στους ασφαλισμένους. Εκτός από τους τραπεζοϋπαλλήλους, ανάλογες διεκδικήσεις έχουν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και στις ΔΕΚΟ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ