Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
14.9 C
Athens

ΕΦΚΑ: Μόνο ηλεκτρονικά η υποβολή αιτήσεων για επικουρική σύνταξη

Αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μπορούν από την 1η Ιουνίου, οι ασφαλισμένοι του ιδιωτικό τομέα, που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, να υποβάλλουν αιτήσεις για χορήγηση επικουρικής σύνταξης. Με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων, αποφασίστηκε να λειτουργεί αποκλειστικά ηλεκτρονικά η υποβολή αίτησης, μέσα από την ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov), στην επιλογή: Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης (https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi).

Πρόκειται για ένα μέτρο που τίθεται σε εφαρμογή έτσι ώστε να στηριχθεί ακόμα περισσότερο το fast track μοντέλο στην απονομή των συντάξεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως τους τελευταίους 12 μήνες υποβλήθηκαν 94.000 αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις ιδιωτικού τομέα. Από αυτές, οι 13.000 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά και οι υπόλοιπες 81.000 με επίσκεψη στις τοπικές διευθύνσεις.

Υπενθυμίζεται πως ήδη εδώ και αρκετούς μήνες υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για κύριες συντάξεις ενώ μέσα στο επόμενο τρίμηνο πρόκειται να υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και οι αιτήσεις μεταβίβασης λόγω θανάτου για τις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου τομέα, όπου τον τελευταίο χρόνο υποβλήθηκαν πάνω από 25.000 αιτήσεις.

Δυνατότητα αίτησης με φυσικό τρόπο στις τοπικές διευθύνσεις θα συνεχίζει να υπάρχει μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις όπου στην κύρια σύνταξη παρουσιάζεται πρόβλημα κατά την ηλεκτρονική υποβολή. Τέτοιες περιπτώσεις είναι για παράδειγμα οι αιτήσεις για απονομή συντάξεων που υποβάλλουν οι αλλοδαποί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ