Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
19.7 C
Athens

Σφίγγει ο κλοιός για ανεμβολίαστους εργαζόμενους: Τα υποχρεωτικά rapid test και τα τσουχτερά πρόστιμα

Μπροστά στο δίλημμα της ανάγκης για εργασία, αλλά με κόστος 80 ευρώ το μήνα για υποχρεωτικά rapid test, βρίσκονται στο εξής οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι. Αιτία το γεγονός ότι εφεξής θα αναγκάζονται να πραγματοποιούν δύο τεστ την εβδομάδα.

Ακόμα πιο «τσουχτερά» όμως είναι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους δεν  αποδεχτούν την υποχρέωσή τους και δεν κάνουν τα δύο τεστ την εβδομάδα. Ανέρχονται στα 600 ευρώ για όσους έχουν σύμβαση πλήρους απασχόλησης και περιορίζονται στα 300 ευρώ για εκείνους που εργάζονται με όρους μερικής απασχόλησης.

Σε κάθε περίπτωση, έως χθες τα μεσάνυχτα θα έπρεπε να έχουν δηλωθεί όλα τα τεστ που έγιναν από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και αφορούν τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Οκτωβρίου.

Τη συγκεκριμένη υποχρέωση, έχουν:

  • Οι μισθωτοί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι εμβολιασμένοι και απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση. Το ίδιο ισχύει εάν έχει γίνει εμβόλιο (τελευταία ή μοναδική δόση), αλλά δεν έχουν συμπληρωθεί οι 14 ημέρες που απαιτούνται.
  • Όσοι είναι ανεμβολίαστοι και σπουδάζουν σε δημόσιες ή ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές. Το ίδιο ισχύει για φοιτητές ΑΕΙ, οι οποίοι πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση ή μαθητεία σε κάποιο φορέα του ιδιωτικού τομέα.
  • Όσοι είναι ανεμβολίαστοι και απασχολούνται σε δήμους, περιφέρειες και λοιπούς δημόσιους φορείς, μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα που εκπονεί ο ΟΑΕΔ.

Αντίθετα, εξαιρούνται από την ανωτέρω υποχρέωση των δύο rapid test ανά εβδομάδα, όσοι ήταν ανεμβολίαστοι, αλλά πρόλαβαν και ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους και παρήλθαν 14 ημέρες. Το ίδιο ισχύει και αν έκαναν την πρώτη δόση. Επίσης, εξαιρούνται και όσοι ανεμβολίαστοι νόσησαν και διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης, χωρίς να έχουν παρέλθει έξι μήνες (180 μέρες) από την ημερομηνία που δήλωσαν ότι είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Εξαιρούνται των υποχρεωτικών τεστ και όσοι ανεμβολίαστοι εργάζονται με το καθεστώς της τηλεργασίας, αλλά και εκείνοι που βρίσκονται σε νόμιμη άδεια.

Ειδικά ως προς τα πρόστιμα, η κοινοποίησή τους θα γίνεται στη διεύθυνση κατοικίας του ανεμβολίαστου εργαζόμενου αλλά και στην εργασία του, για να ενημερώνεται και ο εργοδότης. Θα παρέχεται το δικαίωμα ένστασης σε βάρος του προστίμου, εντός πέντε ημερών από την επιβολή του. Εφόσον απορριφθεί η ένσταση τότε το πρόστιμο θα είναι οριστικό και θα κοινοποιείται στη ΔΟΥ όπου υπάγεται ο παραβάτης, με βάση τη διεύθυνση κατοικίας του.

Πρόστιμα όμως επιβάλλονται και για τους εργοδότες. Ξεκινούν από 300 ευρώ εάν δεν υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση προς τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, ανέρχεται στα 1.500 ευρώ αν διαπιστωθεί ότι απασχολείται εργαζόμενος με θετικό rapid test, φτάνει στα 2.000 ευρώ εάν δεν υποβληθεί εμπρόθεσμα η σχετική υπεύθυνη δήλωση και ανέρχεται στα 10.000 ευρώ για όσους υποβάλλουν ψευδή δήλωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ