Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
16.8 C
Athens

Με το… σταγονόμετρο η καταβολή αναδρομικών: Ποιοι μπαίνουν πρώτοι στη σειρά

Οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται θα είναι εκείνοι που θα λάβουν έως το τέλος του τρέχοντος μήνα τα αναδρομικά που τους οφείλονται. Η διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων για περίπου 8.400 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων (έναρξη καταβολής σύνταξης μετά τον Μάιο του 2016), εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τότε, με πιθανή ημερομηνία καταβολής την 25η Νοεμβρίου. Πρόκειται για μία ακόμα «μικρή ομάδα» δικαιούχων, στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Βέβαια, οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται, γνωρίζουν ήδη ότι οι συντάξεις που λαμβάνουν, είναι κατά 30% μειωμένες, λόγω της αντίστοιχης περικοπής που υφίστανται. Άρα και τα αναδρομικά που θα λάβουν, θα είναι αναλόγως μειωμένα. Όμως ακόμα και έτσι,  υπολογίζεται ότι οι όποιες αυξήσεις ενσωματωθούν στις συντάξεις τους θα κυμαίνονται στα επίπεδα του 5%.

Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχουν ακόμα αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων, που δεν έχουν ακόμα λάβει αναδρομικά, μέσω της διαδικασίας επανυπολογισμού και βρίσκονται στην… αναμονή. Πρόκειται για 215.000 «δύσκολες» περιπτώσεις,  που ο επανυπολογισμός δεν ολοκληρώθηκε, όπως παραδέχτηκε η διοίκηση του ΕΦΚΑ. Υπολογίζεται ότι από αυτές, δικαιούχοι θα προκύψουν 40.000 – 50.000 στην καλύτερη περίπτωση. Επίσης, υπάρχουν και περιπτώσεις συνταξιούχων χηρείας, σε περίπτωση που ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019. Σε αυτή την πολύ ειδική περίπτωση συγκαταλέγονται και όσοι είναι κληρονόμοι τέτοιων συντάξεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ