Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
22.5 C
Athens

Συνταξιούχοι με χρέη στον ΕΦΚΑ: Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί για να απονεμηθεί η σύνταξη

Άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία απονομής της σύνταξης, αφού αποπληρωθούν τα χρέη από ένα διευρυμένο όριο και άνω, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για οφειλέτες που αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν.  Πρόκειται για μία από τις βασικές προϋποθέσεις που αναμένεται να ενσωματωθούν σε διάταξη, που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που επίκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως αύριο Τετάρτη ή μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Ταυτόχρονα, στην ίδια διάταξη θα υπάρχει αύξηση στο όριο για όσους έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ, έτσι ώστε να μπορούν να βγουν πιο εύκολα στη σύνταξη Όπως δεσμεύτηκε ο νέος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, το όριο οφειλής προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία των 20.000 ευρώ που υπάρχει έως τώρα, για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, αναμένεται να αυξηθεί στα 30.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ειδικά για τους αγρότες, το αντίστοιχο όριο, που είναι έως τώρα στις 6.000 ευρώ, εκτιμάται ότι είναι εφικτό να αυξηθεί έως τα 8.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση όμως, θα ακολουθείται και από κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες. Πληροφορίες θέλουν να υπάρχει η πρόθεση από το υπουργείο Εργασίας, να παρέχεται η δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου, για τον υποψήφιο συνταξιούχο – οφειλέτη.  Έτσι, θα μπορεί διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών – ΚΕΑΟ) σε πραγματικό χρόνο, εάν ο οφειλέτης διαθέτει καταθέσεις τέτοιες που να μπορούν να καλύψουν το χρέος του ή όχι. Εάν πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία, θα ελέγχεται αν έχει καταθέσεις ίσες ή μεγαλύτερες από το όριο των 30.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, θα γίνεται απαιτητό να καλύψει ένα μέρος της οφειλής και στη συνέχεια θα παρέχεται το δικαίωμα να εντάσσεται στη ρύθμιση με την μηνιαία παρακράτηση. Εκεί, ένα μέρος της οφειλής, θα αφαιρείται από την τρέχουσα σύνταξη, μέχρι το χρέος να μηδενιστεί. Ανάλογος έλεγχος θα πραγματοποιείται και στις τραπεζικές καταθέσεις των αγροτών, με το όριο εκεί βέβαια, να μπαίνει στις 8.000 ευρώ.

Παράλληλα ασφαλείς πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Εργασίας να εξετάζει  και την επιβολή περιουσιακού κριτηρίου,  βάσει του οποίου θα γίνεται η ανάλογη ένταξη στη ρύθμιση. Ουσιαστικά, αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες στοχεύσουν στο να περιορίσουν τον κίνδυνο να χορηγηθούν συντάξεις, σε μόνιμους  κακοπληρωτές του ΕΦΚΑ, οι οποίοι απλώς εκμεταλλεύονται  μερικές νέες ευνοϊκές διατάξεις του νόμου. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση, που δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης του ποσού που οφείλεται, από τραπεζικές καταθέσεις, αλλά δεν υπάρχουν ούτε τα ανάλογα περιουσιακά στοιχεία, τότε η σύνταξη θα βγαίνει, αλλά με μια νέα προσθήκη: Για τους  ελεύθερους επαγγελματίες, για παράδειγμα, για ποσά χρέους άνω των 30.000 ευρώ και μέχρι  ένα νέο όριο, (πχ 50.000 ευρώ), θα δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του ποσού, μέσω της παρακράτησης ολόκληρης της σύνταξης. Άρα, για παράδειγμα αν κάποιος οφείλει 50.000 ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία και εκδοθεί η σύνταξή του και πρέπει να λαμβάνει ποσό 1.000 ευρώ κάθε μήνα, τότε το ποσό αυτό θα παρακρατείται στο σύνολό του, μέχρι το χρέος να υποχωρήσει στα 30.000  ευρώ.

Έτσι, για 20 μήνες δεν θα λαμβάνει καθόλου σύνταξη, απλώς θα εξυπηρετείται το χρέος του… Αμέσως μετά, θα εντάσσεται στη νέα ρύθμιση και θα γίνεται  παρακράτηση σε ισόποσες δόσεις (κατά πάσα πιθανότητα 60), μέχρι να μηδενιστεί το χρέος του. Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα υπάρχει και ένα ποσό που θα λαμβάνει ως σύνταξη, έστω και μειωμένο. Η παρακράτηση θα είναι συνολικά στο εισόδημα του συνταξιούχου – οφειλέτη από συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που θα έχει ως απώλεια μέχρι να μηδενίσει το χρέος του, θα προκύπτει τόσο από την κύρια όσο και από την επικουρική σύνταξη που θα δικαιούται να λάβει. Εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τις 40.000 οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας,  που ήδη βρίσκονται σε αναμονή αρκετούς μήνες ή ακόμα και έτη, χωρίς να μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ