Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
23.7 C
Athens

ΓΣΕΕ: Όχι στα delivery τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες

Κάλεσμα προς τους πολίτες απηύθυνε η ΓΣΕΕ να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν delivery κατά τις ημέρες όπου επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, λόγω καύσωνα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος για νέα εργατικά ατυχήματα.

Η Συνομοσπονδία επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ότι «η ταλαιπωρία και ο κίνδυνος των διανομέων στους δρόμους με τόσο υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να λάβει τέλος. Μπορεί το Υπουργείο Εργασίας να επέβαλε ήδη πρόστιμα σε δύο εταιρείες, το πρόβλημα όμως παραμένει όπως και η εργοδοτική αυθαιρεσία. Δεν επαρκούν. Απαιτούνται πρόσθετα μέτρα και διοικητικές πράξεις».

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο κλάδο, έχει  γίνει κανονικότητα η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία. Όμως, ειδικά τις ημέρες του καύσωνα, η ΓΣΕΕ διαπιστώνει ότι «συνεχίζονται οι διανομές και μάλιστα χωρίς μέτρα ασφαλείας». Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος έχει θρηνήσει ήδη ένα νεκρό διανομέα, που έχασε τη ζωή του την περασμένη Παρασκευή, στη Χαλκίδα, από θερμοπληξία.

Η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι, «ευθύνη κατά κύριο λόγο για την κατάσταση έχουν οι εργοδότες οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με το νόμο, αλλά ευθύνες αναλογούν και στους ίδιους τους καταναλωτές, οι οποίοι δεν επιδεικνύουν ενσυναίσθηση. Καλούμε τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν τις ημέρες των υψηλών θερμοκρασιών τις υπηρεσίες delivery και τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τους ελέγχους και να επιβάλλουν κυρώσεις όπου αυτές απαιτούνται. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που κοστίζει ανθρώπινες ζωές».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ