Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
22.3 C
Athens

Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Πώς θα αποφύγουν την τεκμαρτή φορολόγηση

Την εξαίρεση των συνταξιούχων αυτοαπασχολούμενων από το τεκμαρτό εισόδημα, άρα και από ανάλογη φορολόγηση, προγραμματίζει το Οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι αντιδράσεις προς το φορολογικό νομοσχέδιο. Όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, βρίσκεται σε επαφή με τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ώστε να «ρητή εξαίρεση», με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή και μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, σε δημόσια διαβούλευση. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά, ανέρχονται σε 32.000 οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι που είναι καταγεγραμμένοι στον ΕΦΚΑ και από την 1.1.2024 θα πάψουν να υφίστανται την παρακράτηση της σύνταξής τους κατά 30%, επειδή συνεχίζουν να δουλεύουν. Ειδικά όσοι εργάζονται ως μη μισθωτοί, αναμένεται να ληφθεί μέριμνα, ώστε να μην κινδυνεύουν κατά την επόμενη φορολογική περίοδο, να επηρεαστούν αρνητικά, από το τεκμαρτό εισόδημά τους.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, υπάρχουν ξεχωριστές διατάξεις για ειδικές ομάδες πολιτών, που στοχεύουν να διορθώσουν αδικίες του παρελθόντος. Ξεχωρίζουν οι παρεμβάσεις για τους δικαιούχους συντάξεων αναπηρίας, αλλά και για τα τέκνα που δικαιούνται σύνταξη θανάτου του γονέα. Επίσης, Παράλληλα υπάρχουν ξεχωριστά άρθρα, για την καταβολή επικουρικής σύνταξης σε βενζινοπώλες, αλλά ακόμα και για το «πάγωμα» του επιτοκίου σε σχέση με τη ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ. Επίσης, διευκολύνονται για να συνταξιοδοτηθούν όσοι λόγω πανδημίας, δεν έπιασαν τον στόχο των 100 ενσήμων ανά έτος, τη διετία 2020 -2021.

Πιο αναλυτικά, τα «ψιλά γράμματα» του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου, έχουν ως εξής:

  • Από 01.01.2024 θεσπίζεται για πρώτη φορά ενιαίος κανόνας για την απασχόληση των συνταξιούχων αναπηρίας. Δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία να εργασθούν με τις προϋποθέσεις του π. ΙΚΑ.
  • Δημιουργείται για πρώτη φορά η έννοια του ενεργού ΑΜΚΑ για υγειονομική περίθαλψη. Στόχος είναι να περιοριστούν φαινόμενα καταστρατήγησης του συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, αποθαρρύνονται όσοι δεν μένουν ή δεν έχουν πλέον καμία έννομη σχέση με την Ελλάδα, να επισκέπτονται περιστασιακά τη χώρα για να κάνουν χρήση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να φεύγουν αμέσως μετά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονιστεί ότι η πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και δομές υγείας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παραμένει ελεύθερη, όμως, σε περίπτωση μη ενεργού ΑΜΚΑ, η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τον ασθενή, όπως ισχύει και τώρα για τους μη κατόχους ΑΜΚΑ.
  • Ενοποιούνται οι κανόνες και προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης θανάτου στα δικαιοδόχα τέκνα, διορθώνοντας αδικίες που προέκυψαν από τη διαφορετική αντιμετώπιση αναλόγως της ημερομηνίας θανάτου του γονέα (πριν ή μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016). Ειδικότερα, πλέον, θα χορηγείται σύνταξη θανάτου για όλα τα άγαμα ορφανά τέκνα έως το 24ο έτος της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως εάν σπουδάζουν ή όχι και ανεξαρτήτως του πότε επήλθε ο θάνατος του γονέα (πριν ή μετά το 2016).
  • Ενοποιούνται οι κανόνες χορήγησης σύνταξης στα ορφανά τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς και έχουν βαριές αναπηρίες και αίρεται η ανισότητα ανάμεσα στον Ιδιωτικό και το Δημόσιο τομέα.
  • Όλοι οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων δυναμικότητας έως 10 δωματίων, που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, θα υπάγονται στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ και όχι στον π. ΟΑΕΕ.
  • Παρέχεται η δυνατότητα ελέγχων και επιβολής προστίμων και στους ελεγκτές των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του e-ΕΦΚΑ, για να περιοριστεί η υποδηλωμένη εργασία.
  • Παρατείνεται, μέχρι 31.12.2024 η δυνατότητα σε εργαζόμενους που είναι ήδη ασφαλισμένοι στην επικουρική του e-ΕΦΚΑ και έχουν γεννηθεί από 1/1/1987 και μετά, να μεταβούν από τον e-ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ.
  • Χορηγείται επικουρική σύνταξη σε Πρατηριούχους Υγρών Καυσίμων που λαμβάνουν βασική σύνταξη από τον πρώην ΟΓΑ.
  • Εργαζόμενοι, παλαιοί ασφαλισμένοι που το 2020 βίωσαν τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας και δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για το έτος αυτό, θα έχουν τη δυνατότητα να τα συμπληρώσουν ώστε να μπορέσουν να λάβουν μειωμένη σύνταξη υπολογίζοντας προς το σκοπό αυτό τα ένσημα του έτους 2019.
  • Αναστέλλεται η αύξηση των επιτοκίων που επιβαρύνουν ρυθμισμένες ή μη οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Καθίσταται ανεμπόδιστη η ασφαλιστική κάλυψη των φοιτητών για τον κίνδυνο ατυχημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά την περίοδο που διεξάγουν την πρακτική άσκηση που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη του πτυχίου τους, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η ασφάλισή τους για παροχές σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, σε περίπτωση που δεν καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά από άλλες διατάξεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ