Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.8 C
Athens

Συνδικαλισμός «ώρα μηδέν»: Ηλεκτρονική ψηφοφορία ή άκυρες οι εκλογές!

Κίνδυνο να ακυρώνονται οι εκλογές που θα διεξάγονται για νέο ΔΣ, διατρέχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που εφεξής δεν θα έχουν προβλέψει και την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Μάλιστα, η Κυβέρνηση προτρέπει τους συνδικαλιστές να επιλέγει το σύστημα «ΖΕΥΣ» που έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς τούτο. Το συγκεκριμένο λογισμικό θα διατίθεται δωρεάν, μέσω του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET).

Σε περίπτωση που η συνδικαλιστική οργάνωση δεν διασφαλίζει ότι η συμμετοχή στις εκλογές θα μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως και δεν αξιοποιείται προς τον σκοπό αυτό κατάλληλο λογισμικό πρόγραμμα το οποίο διασφαλίζει το αδιάβλητο και τη μυστικότητα της ψηφοφορίας, τότε οι εκλογές θα θεωρούνται άκυρες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αναγνωρίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο που έχει εκλεγεί, τα μέλη του δεν θα καλύπτονται από τις διατάξεις περί συνδικαλιστικής προστασίας και η συνδικαλιστική οργάνωση θα θεωρείται ότι δεν έχει διοίκηση, η οποία θα πρέπει να ορισθεί από το Δικαστήριο. Επίσης, για όσο διάστημα δεν υπάρχει διοίκηση, η συνδικαλιστική οργάνωση δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα είναι προβληματική η καθημερινή λειτουργία της, η σύγκληση γενικών συνελεύσεων και η κήρυξη απεργίας.

Πρέπει να επισημανθεί ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι υποχρεωμένες να παρέχουν στα μέλη τους τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως συμμετοχή και ψηφοφορία και στις γενικές συνελεύσεις στις οποίες αποφασίζεται η κήρυξη απεργίας.

Για την έγκαιρη προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας, οι ενδιαφερόμενοι συνδικαλιστικοί φορείς θα πρέπει να επικοινωνούν με το ΕΔΥΤΕ τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία εκλογών στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://zeus.grnet.gr/zeus/contact/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ