Από το βράδυ της Τετάρτης, το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ, που δημιουργεί την νέα «στρατιά» από ιδιώτες – golden boys με μισθούς «μαμούθ», βρίσκεται προς ψήφιση στην Βουλή. Οι νέοι διευθυντές και γενικοί διευθυντές του Φορέα, θα μπορούν να επιλέγονται από τον ιδιωτικό τομέα και να αναλαμβάνουν κομβικά σημεία της λειτουργίας της Κοινωνικής Ασφάλισης, που χάνει ένα μέρος από τον δημόσιο χαρακτήρα της. Ένα νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει ήδη αντιδράσεις τόσο από εκπροσώπους εργαζομένων (ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ), όσο και συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), αλλά και από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μίλησε για «αντιδραστική τριλογία σε βάρος των εργαζομένων». Μετά τον εργασιακό νόμο του περασμένου καλοκαιριού και την δημιουργία του ΤΕΚΑ στην επικουρική ασφάλιση, είναι η τρίτη ουσιαστική παρέμβαση που κάνει η Κυβέρνηση στα ασφαλιστικά της χώρας. Γίνεται λόγος για «ανεξέλεγκτη πρόσληψη ημέτερων με «παχυλούς» μισθούς σε διευθυντικές θέσεις της διοικητικής ιεραρχίας και για «κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης».
Το ζητούμενο είναι πια θα είναι η οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων σε αυτό το σχέδιο νόμου και αν τελικά, θα υπάρξουν προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Ήδη έχουν αποσταλεί υπομνήματα προς τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, με τα οποία τονίζεται ότι το σχέδιο νόμου «βρίθει» από αντισυνταγματικές διατάξεις…
Πάντως, σε ό,τι αφορά το πρόσθετο κεφάλαιο που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο, ασφαλώς και αποτελεί θετικό βήμα, το γεγονός ότι τακτοποιείται η ασφαλιστική εκκρεμότητα, που υπήρχε ήδη από το 2017 σε μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, για την επιλογή του ασφαλιστικού φορέα τους. Επίσης, δίνεται λύση στο σκέλος της ασφαλιστικής ενημερότητας, που εφεξής δεν θα ταλαιπωρεί ασφαλισμένους και επιχειρήσεις με ελάχιστα χρέη, που δεν υπερβαίνουν τα 100 ευρώ. Από την άλλη βέβαια, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο δεν συμπεριλήφθηκε τελικά διάταξη για τις συντάξεις χηρείας, που τόσο απασχόλησαν την κοινή γνώμη πάνω στην αλλαγή του έτους. Φαίνεται ότι οι αντιδράσεις που υπήρξαν, αλλά κυρίως το γεγονός ότι υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο περικοπής των συντάξεων, να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, ώστε να αποτράπηκε μια τέτοια διάταξη…