Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
14.7 C
Athens

Στον ΕΦΚΑ «ανακάλυψαν» τα λάθη στις συντάξεις – Ετοιμάζεται ειδική επιτροπή ελέγχου

 Τα λάθη στην έκδοση των νέων συντάξεων αλλά και στην διαδικασία επανυπολογισμού, επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν στον ΕΦΚΑ. Γι’ αυτό και ετοιμάζεται ειδική επιτροπή που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τον έλεγχό τους και με τις όποιες διορθώσεις χρειάζονται.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα, διαπίστωσαν ότι αυξάνεται ο όγκος των ενστάσεων που υποβάλλονται από νέους συνταξιούχους, οι οποίοι γίνονται αποδέκτες μικρότερων συντάξεων, από αυτές που θα ανέμεναν,  σύμφωνα με τα έτη ασφάλισής τους. Παράλληλα, μετά τα εξώδικα και τις μηνυτήριες αναφορές του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), ο ΕΦΚΑ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν λάθη και στον επανυπολογισμό των συντάξεων, που έχει ξεκινήσει από το 2019 και δημιούργησε την λεγόμενη «προσωπική διαφορά» για όλους τους δικαιούχους.

Έτσι, επιλέχθηκε η λύση της δημιουργίας ενός ξεχωριστού τμήματος που θα αναλάβει τον έλεγχο όλων των περιπτώσεων που έχουν αναφερθεί στον Φορέα, για να διορθωθούν τόσο οι νέες, όσο και οι παλαιές συντάξεις.

Αναφορικά με τις αυξήσεις (στα επίπεδα του 7% σύμφωνα με το Οικονομικό Επιτελείο), που έχει προαναγγελθεί ότι θα πραγματοποιηθούν την 1.1.2023 στις κύριες συντάξεις, καλά πληροφορημένες πηγές, σημειώνουν ότι θα καταβληθούν στο σύνολό τους. Στις περιπτώσεις όπου θα εντοπιστούν λάθη, η τυχόν διαφορά που θα προκύψει θα καταβληθεί στον δικαιούχο, μετά την διόρθωση του τελικού ποσού της σύνταξης.

Σε σχέση με τα λάθη που έχουν εντοπιστεί, τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΕΦΚΑ δείχνουν ότι:

  • Αφορούν το 20% των νέων συντάξεων, οι οποίες εκδίδονται με τη διαδικασία -εξπρές. Στην περίπτωση αυτή, πρώτα θα υπάρξει επανυπολογισμός των συντάξεων με μεγάλη διαφορά από το ποσό που θα έπρεπε να λαμβάνει ο δικαιούχος. Η διαδικασία πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων μηνών. Ειδικά για τις νέες συντάξεις, οι έλεγχοι θα αφορούν όλους τους ασφαλισμένους.
  • Για τις παλαιότερες συντάξεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ταμείου έχουν ξεκινήσει την συγκέντρωση δικαιολογητικών ως προς τον χρόνο ασφάλισης, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στον φάκελο του δικαιούχου ή δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τον αρχικό υπολογισμό για συντάξεις που εκδόθηκαν μετά, αλλά και πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ