Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
22.3 C
Athens

«Στον αέρα» ο μισθός για χιλιάδες εργαζόμενους – Ο κορονοϊός, οι ΣΣΕ και ο κίνδυνος μαζικών, αυτόματων περικοπών

Το φάσμα των μειώσεων στους μισθούς τους, αντικρίζουν κάθε μέρα όλο και πιο έντονα, χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Η λήξη όχι μιας, όχι δύο, αλλά 433 Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου! Αν δεν υπάρξουν εκ νέου συμφωνίες ανάμεσα σε εργαζόμενους και σε εργοδότες, τότε οι περικοπές θα γίνουν πραγματικότητα…

Το υπουργείο Εργασίας καλείται να παρέμβει άμεσα στο θέμα, καθώς λόγο πανδημίας και καραντίνας, πρακτικά είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους της εργοδοσίας και των εργαζομένων, ώστε να προκύψουν συμφωνίες που θα ανανεώσουν ή θα επεκτείνουν τις ισχύουσες συμβάσεις εργασίας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι συμβάσεις θα λήξουν, θα παρέλθει και το τρίμηνο που είναι το χρονικό διάστημα της μετενέργειας και στη συνέχεια θα χαθούν όλα εκείνα τα μισθολογικά ή εργασιακά προνόμια, που οι συμβάσεις ορίζουν, ανάλογα με τον κλάδο που απευθύνονται!

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που έχει  στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, υπάρχουν ενεργές:

– 19 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας,

– 9 ομοιοεπαγγελματικές,

– μία διαιτητική απόφαση

– 404 επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ανάλογα τη σύμβασης κάποιες έληξαν, κάποιες άλλες λήγουν έως το τέλος του έτους ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Για αρκετές συμβάσεις, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η τρίμηνη μετενέργεια, άρα τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.

Στο θέμα παρενέβη και η ΓΣΕΕ και επιστολή που απέστειλε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, γνωστοποιεί το μέγεθος του προβλήματος: «Με την λήξη των ισχυουσών συμβάσεων εργασίας και την πάροδο της τρίμηνης παράτασης των όρων τους, αλλά και την πάροδο της παράτασης που ήδη έχει δοθεί έως τα τέλη Ιουνίου 2020, υπάρχει κίνδυνος να περικοπούν νόμιμες αποδοχές και επιδόματα που δεν εμπίπτουν στο περιορισμένο εύρος της μετενέργειας των όρων τους».

Η Συνομοσπονδία ζητάει τη παράταση ισχύος των συλλογικών συμβάσεων που έληξαν ή θα λήξουν εντός της χρονικής περιόδου λήψης έκτακτων μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, ελέω κορονοϊού. Για να συμβεί κάτι τέτοιο όμως, χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση.

Προστίθεται ότι όταν λήξουν τα μέτρα αυτά, θα πρέπει να δοθεί στα δύο μέρη (εργαζόμενους και εργοδότες) επαρκής χρόνος ώστε να διαπραγματευθούν και να συμφωνήσουν εκ νέου σε μια άλλη σύμβαση εργασίας.

Η ΓΣΕΕ τονίζει χαρακτηριστικά ότι:

«Παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 ή για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων, αν αυτά παραταθούν και μετά την ημερομηνία αυτή, η ισχύς όλων των συλλογικών ρυθμίσεων (συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διαιτητικών αποφάσεων) κάθε είδους, των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων τους έληξε ή θα λήξει πριν την 31η Δεκεμβρίου 2020. Μετά τη 31η Δεκεμβρίου 2020 ή μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων θα αρχίσει η εκ του νόμου παράταση ισχύος των κανονιστικών όρων των παραπάνω συλλογικών ρυθμίσεων».

Ειδικά η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που αφορά πάνω από 400.000 εργαζόμενους, και φέρει την υπογραφή της ΓΣΕΕ από την πλευρά των εργαζομένων και των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, από την πλευρά των εργοδοτών, έχει ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ