Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
19 C
Athens

Οι εποχικές επιχειρήσεις κλείνουν, οι αναστολές συμβάσεων πάνε περίπατο…

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό κινδυνεύουν να χάσουν, στη συντριπτική πλειονότητά τους, το δικαίωμα πρόσβασης στην αποζημίωση ειδικού σκοπού! Αιτία το γεγονός ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που εργάζονται έκλεισαν στις 30 Σεπτεμβρίου. Έτσι, απέλυσαν το προσωπικό τους και οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα μονομερούς υποβολής αίτησης για να ενταχθούν στο μέτρο της αναστολής σύμβασης. Άρα, χάνουν το δικαίωμα να εισπράξουν στα τέλη του μήνα το ποσό των 534 ευρώ που έχει θεσπιστεί για όσους δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού…

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο, αφού είναι εκατοντάδες οι εποχικές επιχειρήσεις που «έβαλαν λουκέτο» στα τέλη Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνοντας άδοξα μια, έτσι και αλλιώς καλή χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα αναστολής σύμβασης έχουν μόνο οι επιχειρήσεις που είναι ακόμα ανοιχτές, δηλαδή βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) επισήμανε το πρόβλημα αυτό και ζητάει την άμεση επίλυσή του. Ουσιαστικά, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δοθεί το δικαίωμα μονομερούς υποβολής αίτησης για αναστολή σύμβασης και σε εποχικά εργαζόμενους, οι οποίοι απολύθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Ο λόγος είναι ότι όσοι εργαζόμενοι ενταχθούν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού δεν καρπώνονται μόνο τα 534 ευρώ του Οκτωβρίου. Θα καταφέρουν να έχουν εισόδημα έως τον Ιανουάριο του 2021, αφού θα λάβουν και επίδομα ανεργίας για άλλους τρεις μήνες, διαδικασία που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2020.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ