Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
17.4 C
Athens

Στην Βουλή τα λάθη του ΕΦΚΑ στον επανυπολογισμό των συντάξεων – Επίσημη δικαίωση ΕΝΔΙΣΥ

Στη Βουλή έφτασε το θέμα με τα τραγικά λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων, που αποκάλυψε το ΕΝΔΙΣΥ και είχαν ως αποτέλεσμα σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους να προκύψουν διαφορετικές προσωπικές διαφορές από τις πραγματικές. Ο μη υπολογισμός του παράλληλου χρόνου ασφάλισης, ήδη από την α’ φάση της διαδικασίας, καταγγέλθηκε επανειλημμένα από το Δίκτυο, αναγκάζοντας με εξώδικα και μηνυτήριες αναφορές,  τον ΕΦΚΑ να αποδεχτεί επίσημα τα λάθη του. Τώρα, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 500.000 οι συντάξεις που πρέπει να διορθωθούν άμεσα, ώστε να μην χαθεί μέρος ή ακόμα και το σύνολο των αυξήσεων που θέλει η Κυβέρνηση να χορηγήσει την 1.1.23 στους συνταξιούχους.

Σχετική ερώτηση γι’ αυτό το πολύ σημαντικό θέμα, κατέθεσαν στην Βουλή 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με πρωτοβουλία της τομεάρχη Εργασίας του κόμματος, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, καλείται να απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός, σε ποιες πρωτοβουλίες θα προβεί ώστε να διορθώσει άμεσα το πρόβλημα.

Πρόκειται για μία ακόμα επίσημη δικαίωση του ΕΝΔΙΣΥ, καθώς στο κείμενο της ερώτησης γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην «ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων». Επισημαίνεται δε, πως «για πρώτη φορά ο e-ΕΦΚΑ, σε έγγραφό του προς τις Εισαγγελικές Αρχές και μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις του ΕΝΔΙΣΥ τόσο προς τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, όσο και προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, παραδέχεται ότι έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις στον επανυπολογισμό της παράλληλης ασφάλισης από 1/1/2019. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη παραδοχή ύπαρξης λαθών στις κύριες συντάξεις που έχουν εκδοθεί πριν από τις 13/05/2016, δηλαδή πριν τεθεί σε ισχύ ο ν.4387/2016».

Στην ερώτηση τονίζεται ότι, «στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για περίπου 500.000 περιπτώσεις κύριων συντάξεων, δεν υπολογίστηκε ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης στην διαδικασία επανυπολογισμού από 1/1/2019, δημιουργώντας τεράστια διαφορά στο τελικό ποσό της λαμβανόμενης σύνταξης. Επιπλέον, αν δεν συμπεριληφθεί ο παράλληλος χρόνος, το λάθος συνεχίζει να επαναλαμβάνεται στον επανυπολογισμό των συντάξεων ασφαλισμένων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης (ν.4670/2020). Αντίστοιχα, θα προκύψουν λάθη και σε οποιεσδήποτε τυχόν μελλοντικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις. Στις περισσότερες δε των περιπτώσεων, εάν εφαρμοστεί σωστά ο επανυπολογισμός θα μηδενίζεται η προσωπική διαφορά (όπου υπάρχει) ή μπορεί να παρουσιάζονται και αυξήσεις.»

Μένει να φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, ποια θα είναι η επίσημη απάντηση του υπουργείου Εργασίας, γι’ αυτό το πολύ σημαντικό θέμα, που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πάντως, ήδη στον ΕΦΚΑ συστήνεται ειδική επιτροπή, που θα ασχοληθεί συνολικά με τα λάθη που έχουν προκύψει τόσο στην απονομή των «νέων», όσο και στον επανυπολογισμό των «παλιών» συντάξεων. Στο ΕΝΔΙΣΥ πάντως, έχουν έτοιμη την αίτηση που απαιτείται να υποβάλλει στον ΕΦΚΑ ο ενδιαφερόμενος συνταξιούχος, ώστε να εκκινήσει ξανά η διαδικασία επανυπολογισμού της σύνταξής του και να προστεθούν οι παράλληλοι χρόνοι ασφάλισης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ