Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.8 C
Athens

Στην Βουλή η αποκάλυψη ΕΝΔΙΣΥ για τον λανθασμένο επανυπολογισμό των συντάξεων

Ο λανθασμένος επανυπολογισμός των συντάξεων, που αποκαλύφθηκε από το ΕΝΔΙΣΥ, έφτασε μέχρι την Βουλή. Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ,  Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου,  κατέθεσε ερώτηση ζητώντας να μάθει εάν η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου, προτίθεται να δώσει εντολή στις αρμόδιες  υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να διορθώσουν το λάθος τους και αν πρόκειται να καταβληθούν αναδρομικά ποσά στους χιλιάδες δικαιούχους.

Τονίζεται χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Δικτύου, από την οποία προκύπτει ότι ο e-ΕΦΚΑ προχώρησε στην πρώτη επίσημη διόρθωση κύριας σύνταξης, λόγω λάθος επανυπολογισμού του πρόσθετου ασφάλιστρου, δικαιώνοντας όσους συνταξιούχους, είχαν προσφύγει με εξώδικο στις αρμόδιες υπηρεσίες του.

Ειδικότερα, επισημαίνεται  στην ερώτηση ότι σύμφωνα με το εκκαθαριστικό σημείωμα του Ιουνίου τ.ε., συνταξιούχος που, κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου του, κατέβαλε ασφάλιστρο άνω του 20%, δικαιώθηκε, επανυπολογίστηκε η σύνταξή του και έλαβε σημαντική αύξηση.

«Το γεγονός αυτό», κατά την κ. Ξενογιαννακοπούλου, «αποδεικνύει την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν ο κ. Χατζηδάκης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον υπολογισμό των κύριων συντάξεων. Το “επιτελικό” κράτος των “αρίστων”, λειτουργώντας για άλλη μία φορά κυρίως επικοινωνιακά, προχώρησε σε λαθεμένο υπολογισμό χιλιάδων συντάξεων προκειμένου να πανηγυρίσουν την “επιτυχή” μείωση των εκκρεμών συντάξεων, αδιαφορώντας για μία από τις πλέον ευάλωτες και αδύναμες κοινωνικές ομάδες, τους συνταξιούχους.»

Στην ερώτηση τονίζεται ότι υπάρχουν εκτιμήσεις πως υπερβαίνουν τις 600.000 οι συντάξεις που επανυπολογίστηκαν με λανθασμένη εφαρμογή του νόμου. Επισημαίνεται ότι το εν λόγω «λάθος» γίνεται εδώ και μία τριετία και δεν αποτελεί μεμονομένο περιστατικό, αλλά αφορά χιλιάδες συνταξιούχους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ