Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
19 C
Athens

Αύξηση 744,33 ευρώ το μήνα μετά από λάθος επανυπολογισμό κύριας σύνταξης! Χιλιάδες τα “λάθη”- Δικαίωση ΕΝΔΙΣΥ

Η δικαίωση άργησε, αλλά ήρθε. Το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), έχει την χαρά και την τιμή να σας παρουσιάζει την πρώτη σύνταξη που διορθώθηκε επίσημα από τον e-ΕΦΚΑ, λόγω <<λάθους>> στον επανυπολογισμό! Το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό: Η συνταξιούχος έλαβε μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη κατά 744,33 ευρώ! Στο ενημερωτικό σημείωμα του Ιουνίου το οποίο επισυνάπτουμε για του λόγου του αληθές, φαίνονται οι διαφορές και οι αυξήσεις της σύνταξης. Επισυνάπτεται επίσης και το ενημερωτικό του Μαϊου ώστε να φανούν οι διαφορές.

Πρόκειται για σύνταξη, η οποία είχε συμπεριληφθεί στο εξώδικο, που το ΕΝΔΙΣΥ απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα, επισημαίνοντας τα κραυγαλέα λάθη με το πρόσθετο ασφάλιστρο, που δεν αξιοποιήθηκε για να πραγματοποιηθεί ο επανυπολογισμός.

Ακριβέστερα, όπως φαίνεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα, που αναφέρονται στην συγκεκριμένη σύνταξη:

Σύμφωνα με τον «Νόμο Κατρούγκαλου» (ν.4387/16): Η ανταποδοτική σύνταξη ήταν 985 ευρώ και αυξήθηκε στα 1.729,33 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 744,33 ευρώ

Σύμφωνα με τον «Νόμο Βρούτση» (ν.4670.20): Η ανταποδοτική σύνταξη ήταν 1.147,59 ευρώ και αυξήθηκε στα 1.891,92 ευρώ. Άρα ενσωματώθηκε αύξηση επίσης 744,33 ευρώ.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο e-ΕΦΚΑ βρήκε το λάθος του. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά συνταξιούχο του ΕΟΤ, που είχε ασφάλιστρο 32% και η σύνταξη επανυπολογίστηκε (όπως όλες) με 20% ασφάλιστρο. Ήρθε η ώρα ο Φορέας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και, αφού παραδεχτεί το λάθος του, να σπεύσει να το διορθώσει. Το ΕΝΔΙΣΥ έχει εξαρχής επισημάνει ότι υπερβαίνουν τις 600.000 χιλιάδες οι συντάξεις που επανυπολογίστηκαν με “λάθος” τρόπο (μη εφαρμογή νόμου).

Το Δίκτυο καλεί όλους τους συνταξιούχους που γνωρίζουν ότι στην διάρκεια του εργασιακού τους βίου κατέβαλλαν ασφάλιστρο πάνω από 20%, να σπεύσουν να ενημερωθούν για το λάθος που υφίστανται εδώ και μία τριετία. Να διεκδικήσουν μέσω του ΕΝΔΙΣΥ την αύξηση της σύνταξής τους. Η δικαίωσή τους, είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί.

Η πολιτική ευθύνη για το μπάχαλο των λαθεμένων επανυπολογισμών των κύριων συντάξεων για τις οποίες η κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες πανηγύριζε ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία ευθύνονται προσωπικά ο κύριος Χατζηδάκης καθώς και ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Ελπίζουμε, έστω και την ύστατη ώρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, να αντιληφθεί το τεράστιο λάθος της. Πρόκειται για εξαπάτηση δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων. Να δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ να διορθώσουν τα τεράστια λάθη. Ας πάψει να νοιάζεται μόνο για την «δημοσιονομική δαπάνη»!

Ελπίζουμε επίσης, να μην επαναληφθούν οι… διαρροές περί μεμονωμένης  περίπτωσης. Τα «παπαγαλάκια», ποτέ δεν είναι αργά να μάθουν Κοινωνική Ασφάλιση.

Το ΕΝΔΙΣΥ ζητά εκτός από τις διορθώσεις στις συντάξεις να δοθούν και τα αναδρομικά του λάθους επανυπολογισμού από 1/1/2019 έως και σήμερα.  Θα διεκδικήσει την πλήρη δικαίωση των συνταξιούχων μέχρι τέλους.

Έπεται και συνέχεια…

Συνημμένα 2 αρχεία

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος                                               Η Γ. Γραμματέας

Ν. Χατζόπουλος                                           Π. Μουρίκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ