Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.6 C
Athens

ΣτΕ: Επιστροφές ποσών σε συνταξιούχους – Άκυρος ο φόρος και τα πρόστιμα λόγω αναδρομικών

 

Το… μακρύ χέρι της Εφορίας φαίνεται ότι μπορούν να αποφύγουν χιλιάδες συνταξιούχοι, που είχαν βρεθεί τα προηγούμενα χρόνια χρεωμένοι με υπέρογκα πρόστιμα, λόγω αναδρομικών. Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), έκρινε τελεσίδικα είναι άκυρες οι πράξεις προσδιορισμού φόρων και προστίμων που είχε επιβάλλει σε περισσότερους από 70.000 συνταξιούχους η ΑΑΔΕ.

Αιτία της… διαφυγής είναι ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε με σαφήνεια τους χρόνους παραγραφής στην λήξη της πενταετίας. Έτσι, καταρρίφθηκαν οι μέχρι σήμερα  τακτικές των φορολογικών αρχών που δεν δέχονταν ως αφετηρία την ημερομηνία κοινοποίησης της όποιας απόφασης στον συνταξιούχο.

Το ΣτΕ έκανε δεκτές τις αποφάσεις των διοικητικών Εφετείων της Αθήνας και Θεσσαλονίκης που έκριναν ότι οι πράξεις προσδιορισμού και παράδοσης της όποιας συνταξιοδοτικής απόφασης, θα έπρεπε να γίνει εντός της προθεσμίας παραγραφής και όχι μεταγενέστερα.

Δηλαδή οι συνταξιούχοι θα έπρεπε να έχουν λάβει τις πράξεις του προσδιορισμού φόρων και προστίμων έως τις 31-12-2019.

Έτσι έκρινε τελεσίδικα ότι τα καταλογισθέντα ποσά και πρόστιμα για “αδήλωτα αναδρομικά” των ετών 2000-2012, εισπραχθέντα το 2013, είναι παράνομα και πρέπει να διαγραφούν ως άκυρα.

Αντίστοιχα, τυχόν ποσά από τα παραπάνω που εισπράττονται ή έχουν εισπραχθεί από τις αρμόδιες ΔΥΟ, θα πρέπει να επιστραφούν με τόκο 6% στους δικαιούχους.

 

Η απόφαση αυτή δικαιώνει τις θέσεις και τους πολύχρονους αγώνες που έδωσε για το συγκεκριμένο θέμα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Το ΕΝΔΙΣΥ έγκαιρα είχε αναφερθεί στην παράνομη και αντισυνταγματική πρακτική της ΑΑΔΕ. Με την καθοδήγησή του, οι  συνταξιούχοι-μέλη του είχαν προσφύγει σε ενδικοφανείς προσφυγές και έτσι επήλθε η τελική δικαίωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ