Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.6 C
Athens

Στα «κάγκελα» οι συνταξιούχοι με την ΑΑΔΕ: Άρνηση διαγραφής προστίμων παρά τις δικαστικές αποφάσεις

Ρεσιτάλ αναλγησίας από την ΑΑΔΕ που επιμένει να αρνείται να διαγράψει τα πρόστιμα που έχει επιβάλλει σε 95.000 συνταξιούχους, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τρεις σχετικές δικαστικές αποφάσεις! Το γεγονός έχει προκαλέσει κόντρα ανάμεσα στο Οικονομικό Επιτελείο και στο Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων, με την υπόθεση να φτάνει μέχρι την Βουλή εξαιτίας σχετικών ερωτήσεων που υπέβαλλαν δύο κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ).

Πρόκειται για πρόστιμα που αφορούν την καταβολή συντάξεων της περιόδου 2009 – 2014, οι οποίες δόθηκαν με καθυστέρηση, λόγω του γνωστού προβλήματος ολοκλήρωσης συνταξιοδοτικών υποθέσεων, που υπάρχει ακόμα και σήμερα. Τα αναδρομικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι, μετά την πολύμηνη ή ακόμα και πολύχρονη αναμονή τους, η ΑΑΔΕ έκρινε ότι πρέπει να τα φορολογήσει εκ νέου. Η σχετικές αποφάσεις, με τα ανάλογα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, επιδόθηκαν στους χιλιάδες συνταξιούχους, μετά την 1η Ιανουαρίου του 2020. Αρκετοί εξ αυτών, αν και προσέφυγαν στα αρμόδια δικαστήρια για να δικαιωθούν, ξεκίνησαν την καταβολή των δόσεων που είχαν προκύψει.

Μόλις το καλοκαίρι του 2021, με τρεις ξεχωριστές αποφάσεις, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάνθηκε ότι τα πρόστιμα αυτά δεν έπρεπε να επιβληθούν, καθώς είχε παρέλθει η απαραίτητη πενταετία, άρα έπρεπε να παραγραφούν.

Η ΑΑΔΕ δεν προχώρησε σε απευθείας διαγραφή των προστίμων. Έτσι, οι άμεσα θιγόμενοι, μετά από πρωτοβουλία του Ενιαίου Δικτύου των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), ξεκίνησαν να υποβάλλουν ενδικοφανείς προσφυγές στις κατά τόπους Εφορίες, ζητώντας να γίνει άμεσα, η εφαρμογή των σχετικών δικαστικών αποφάσεων και να διαγραφούν τα πρόστιμά τους. Ακόμα περισσότερο, για όσους είχαν πληρώσει ένα μέρος ή το σύνολο της οφειλής, ζητήθηκε να επιστραφούν τα ποσά που είχαν καταβληθεί.

Έως και πριν από δύο περίπου μήνες, οι κατά τόπους Εφορίες που δέχονταν τέτοιες προσφυγές, τις έκαναν αποδεκτές. Έτσι, διαγράφηκαν πρόστιμα σε 1.470 ξεχωριστές περιπτώσεις συνταξιούχων. Στη συνέχεια όμως, άρχισαν να εκδίδονται απορριπτέες αποφάσεις. Πρέπει να επισημανθεί ότι το συνολικό έσοδο που προσδοκούσε η ΑΑΔΕ από την καταβολή αυτών των προστίμων, είχε υπολογιστεί στα 85 εκατ. ευρώ.

Έτσι, οι συνταξιούχοι που δεν πρόλαβαν να ρυθμιστεί η υπόθεσή τους, πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλουν τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, μέχρι την εξόφλησή τους. Παράλληλα αν το επιθυμούν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, μπορούν πάλι να απευθυνθούν στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια, διεκδικώντας εκ νέου θετική απόφαση, που θα πιέσει την ΑΑΔΕ να την εφαρμόσει. Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει 3-5 έτη, ενώ έχει και πρόσθετη επιβάρυνση για τους συνταξιούχους, λόγω των δικαστικών εξόδων. Και όλα αυτά, ενώ υπάρχουν ήδη δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν.

Το ΕΝΔΙΣΥ ξεκίνησε μια μαραθώνια διαδικασία ενημέρωσης όλων των κομμάτων, θέλοντας να αναδείξει πολιτικά το θέμα και ζητώντας να υπάρξει δικαίωση. Υπήρξε ανταπόκριση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το ΚΙΝΑΛ, που πριν από μερικές μέρες κατέθεσαν στην Βουλή ξεχωριστές ερωτήσεις, ζητώντας από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να επιληφθεί του θέματος και να διορθώσει μια τεράστια αδικία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ