Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23.1 C
Athens

Στήριξη από τους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΑ στους συμβασιούχους της Κοινωφελούς Εργασίας

Στην ανεργία κινδυνεύουν να βρεθούν τον Μάιο οι 36.500 συμβασιούχοι του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, λόγω μη ανανέωσής του. Από αυτούς οι 68 εργάζονται στον ΟΠΕΚΑ με συμβάσεις τους λήγουν στα τέλη Απριλίου. Για το λόγο αυτό, οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΚΑ, ζητούν την ανανέωση των συμβάσεων, έτσι ώστε οι συμβασιούχοι συνάδελφοί τους, να μην βρεθούν στην ανεργία, σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία.

 

Με επίσημη ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων (ΠΣΕ) ΟΓΑ ζητάει την «κατεπείγουσα παράταση των συμβάσεων» αυτών των συμβασιούχων. Από το σύνολο των 68 που απασχολούνται μέσω της Κοινωφελούς Εργασίας στον Οργανισμό, οι 43 εργάζονται στην Κεντρική Υπηρεσία και οι υπόλοιποι 25 στις Περιφερειακές Διευθύνσεις. Υπενθυμίζεται ότι το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα αφορά 36.500 άτομα, τα οποία είναι κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων. Η επιλογή των συμβασιούχων έγινε με αυστηρά κοινωνικά κριτήρια (μακροχρόνια άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ, άνω των 50 ετών κ.ά.).

 

Ο ΠΣΕ ΟΓΑ επισημαίνει τα εξής:

 

  1. Το σημαντικό αποτύπωμα των συμβασιούχων συναδέλφων μας κατά την άσκηση των καθηκόντων που τους ανατέθηκαν σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού, με ανάληψη πρωτοβουλιών και ανταπόκριση τόσο σε υποστηρικτικά όσο και σε αυξημένων ευθυνών πόστα (Τμήματα Χορήγησης και Ελέγχου Επιδομάτων, Διοικητικής Μέριμνας, Πληροφορικής), με αδιάλειπτη παρουσία καθ’ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος και πλήρη εξειδίκευση, που τους καθιστούν απαραίτητους για την περαιτέρω εύρυθμη λειτουργία του ΟΠΕΚΑ.

 

  1. Την έλλειψη πρόβλεψης από τον ΟΑΕΔ για ανάλογο Πρόγραμμα εντός του 2021.

 

  1. Την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση λόγω COVID-19.

 

  1. Τα ασφυκτικά αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας λόγω των αντεργατικών πολιτικών όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων, που γεννούν φτώχεια και εξαθλίωση.

 

  1. Την εντεινόμενη υποστελέχωση του ΟΠΕΚΑ από ενάρξεως λειτουργίας του λόγω:
    • της χωρίς σχεδιασμό ανάληψης του ρόλου του ως εξέλιξη ενός ήδη κατακερματισμένου και αποδυναμωμένου πρ. ΟΓΑ (ενσωμάτωση του 50% των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ από 1/1/2017), με γηράσκον προσωπικό, εξαιτίας και της μακρόχρονης απουσίας νέων προσλήψεων &
    • της με ελλιπέστατη προετοιμασία ανάληψης νέων αντικειμένων χωρίς καμία μέριμνα για αντίστοιχη ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό.

 

  1. Τη βαρύνουσας σημασίας για το κοινωνικό σύνολο αποστολή του ΟΠΕΚΑ ως βασικού βραχίονα προνοιακής πολιτικής, καθώς απευθύνεται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

 

  1. Την αδιάκοπη οικονομική αιμορραγία από τον κατακερματισμό των αντικειμένων του Οργανισμού και την ανάθεσή τους από τις Διοικήσεις σε ιδιώτες, η αξία του παρεχόμενου έργου των οποίων, επιπροσθέτως, είναι αμφίβολης ποιότητας και αποτελεσματικότητας, επιβαρύνει δε περαιτέρω το ήδη εξασθενημένο προσωπικό (π.χ. call center).

 

  1. Τα υποβληθέντα αιτήματα πολλών Φορέων στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας για την ανάγκη παράτασης των εν λόγω συμβάσεων.

 

  1. Τις παρατάσεις συμβάσεων που έχουν εγκριθεί σε άλλες περιπτώσεις εργαζομένων (Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων, Τομέας Υγείας κ.ά.)…

 

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΚΑ ζητούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, να δώσει το πράσινο φως για την παράταση των εν λόγω συμβάσεων, ως «το ελάχιστο που μπορεί να πράξει εν μέσω υγειονομικής κρίσης, καλπάζουσας ανεργίας και διαχρονικής επιβολής αντεργατικών πολιτικών από την εκάστοτε κυβέρνηση.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ