Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.2 C
Athens

Σε ομηρεία οι Δημόσιοι Υπάλληλοι που βγαίνουν φέτος στην σύνταξη – Ποια σενάρια εξετάζει το υπ. Εργασίας

Παρατείνεται το καθεστώς ομηρείας χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που πληρούν της προϋποθέσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά μια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, φαίνεται να τους στερεί αυτό το δικαίωμα. Η Κυβέρνηση, δια του υφυπουργού Εργασίας, Πάνου Τσακλόγλου, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται κανένας ασφαλισμένος να μείνει μετέωρος, είτε πρόκειται για όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση παραίτησης, είτε για όσους πρόκειται να κάνουν αίτηση μειωμένης σύνταξης.

Η απάντηση αυτή δόθηκε μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή, από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Γιώργο Μουλκιώτη. Στην συζήτηση στην Ολομέλεια, ο κ. Τσακλόγλου αναγνώρισε το εύλογο των θεμάτων της ερώτησης. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την γνωμοδότηση του ΝΣΚ,  καταργείται η δυνατότητα συνταξιοδότησης για όσους δημοσίους υπαλλήλους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2011 ή το 2012 και συμπληρώνουν το όριο ηλικίας (55ο, 56ο και 58ο) μετά την 1.1.2022.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μουλκιώτης, επισήμανε ότι το νομοθετικό πλαίσιο της μειωμένης σύνταξης στο Δημόσιο είναι σαφές και διευκρινισμένο με εγκύκλιο του ΓΛΚ ήδη από το 2017. Υπενθύμισε επίσης ότι το Υπουργείο Εργασίας είχε κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσει τους ασφαλισμένους ότι δεν χρειάζεται να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021, καθώς οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, αλλά δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία, διατηρούν τα ισχύοντα ηλικιακά όρια ακόμη και αν τα συμπληρώνουν μετά την 01/01/2022.

Επιπλέον, τόνισε ότι αποτέλεσμα των ανωτέρω γραπτών οδηγιών και διαβεβαιώσεων του Υπουργείου Εργασίας ήταν σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών να υποβάλλουν αίτηση μειωμένης σύνταξης τον Φεβρουάριο του 2022.

Η αντιπολίτευση, αλλά και συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΔΟΕ,  ΟΛΜΕ), ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να μην αποδεχτεί την γνωμοδότηση του ΝΣΚ. Ειδικά το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ προτείνει ότι, σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η γνωμοδότηση, να νομοθετηθεί μεταβατική περίοδος τουλάχιστον δύο ετών, πριν από την αύξηση των ορίων ηλικίας, που εισηγείται το ΝΣΚ.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακλόγλου περιορίστηκε να αναφέρει ότι υπηρεσίες του Υπουργείου και Πολιτική ηγεσία μελετούν την γνωμοδότηση του ΝΣΚ και εξετάζουν κάποια εναλλακτικά σενάρια.

Ο κ. Μουλκιώτης υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, η ηγεσία του Υπουργείου συνεχίζει να κρατά σε ομηρεία τους εργαζόμενους που έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση ή σχεδιάζουν το επόμενο διάστημα να υποβάλλουν αίτηση μειωμένης συνταξιοδότησης, συντηρώντας την ανασφάλεια και την αγωνία αυτών και των οικογενειών τους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ