Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
13 C
Athens

Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών: «Παγώνουν» οι δόσεις για ένα μήνα

Παράταση για ένα μήνα, έως τα τέλη Ιουλίου, δόθηκε από τον ΕΦΚΑ στη διαδικασία καταβολής των δόσεων που αφορούν ρυθμίσεις  ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες είναι ενεργές. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις και εργοδότες που έχουν προβεί σε ρύθμιση και επρόκειτο έως τις 30 Ιουνίου να καταβάλλουν την σχετική δόση. Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, ορίζει ότι τυχόν δόσεις που είναι απαιτητές έως την ανωτέρω ημερομηνία, παρατείνονται κατά ένα μήνα.

Το μέτρο συνεχίζει να εφαρμόζεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που είναι ακόμα σε ισχύ για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία. Όμως, στην εγκύκλιο επικαιροποιείται και ο πίνακας με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με βάση τους οποίους ωφελούνται και οι ανάλογες επιχειρήσεις. Με δεδομένο ότι οι ΚΑΔ λιγοστεύουν από μήνα σε μήνα, αντίστοιχα μειώνονται και οι επιχειρήσεις ή οι εργοδότες που μπορούν να κάνουν χρήση του εν λόγω μέτρου.

Πρέπει να επισημανθεί ότι στην εγκύκλιο εκτός από τη μηνιαία παράταση των δόσεων των ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών, προβλέπεται παράταση για ισόχρονο διάστημα στις προθεσμίες όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης.

Πιο συγκεκριμένα, η δόση του Ιουνίου θα έχει ως καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουλίου. Ανάλογη τροποποίηση θα υπάρξει και στις καταληκτικές ημερομηνίες όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων. Σημειώνεται ότι κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης δεν υπολογίζονται περαιτέρω πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Ο έλεγχος και η υλοποίηση του «παγώματος» θα γίνει από τα κεντρικά του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Τονίζεται ότι, εάν υπάρξει καταγγελία σύμβασης εργαζόμενου που τέθηκε σε καθεστώς αναστολής, τότε η παράταση καταβολής των δόσεων παύει αυτοδίκαια. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση, οι όποιες οφειλές επιβαρύνονται και με τόκους και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που κατέστησαν απαιτητές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ