Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.1 C
Athens

Πώς απαντούν οι συνταξιούχοι στα «κουρεμένα» αναδρομικά του Βρούτση!

 

Με μαζικές προσφυγές αναμένεται να απαντήσουν δυναμικά οι συνταξιούχοι στα «κουρεμένα» αναδρομικά που τους προσφέρει το υπουργείο Εργασίας. Με τη διαδικασία να είναι σε πλήρη εξέλιξη και να αναμένεται την Πέμπτη να πιστωθούν τα ποσά που οφείλονται στους συνταξιούχους που προέρχονται από το δημόσιο, ήδη οι αντιδράσεις είναι πολλές. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κατάφερε να τους έχει όλους δυσαρεστημένους!

Αρχικά, οι 1,3 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίοι διαπιστώνουν «στην πράξη» ότι δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ. Έπειτα, οι 1,1 εκατ. συνταξιούχοι που θα λάβουν αναδρομικά, αλλά βλέπουν ότι είναι πολύ λιγότερα από εκείνα που υπολόγιζαν ή που πράγματι, δικαιούνται. Αιτία το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει αναδρομικά για περικοπές  που έγιναν μόνο σε κύριες συντάξεις, αφήνοντας εκτός τις αντίστοιχες περικοπές σε επικουρικές και σε Δώρα. Ακόμα χειρότερα που σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι τα ποσά που αναγράφονται στο ενημερωτικό σημείωμα του e-ΕΦΚΑ, διαφέρουν από τα ποσά που πιστώνονται στους λογαριασμούς τους.

Όσο και αν το υπουργείο Εργασίας δηλώνει ότι γι’ αυτές τις περιπτώσεις, η εξόφληση θα πραγματοποιηθεί έως 31 Δεκεμβρίου, είναι πολλές οι περιπτώσεις των συνταξιούχων που δεν δείχνουν διατεθειμένοι να περιμένουν. Άλλωστε, επί μία δεκαετία, οι συνταξιούχοι υπομένουν τις κυβερνητικές υποσχέσεις, από διαφορετικές κυβερνήσεις και διαπιστώνουν ότι και πάλι, αυτές δεν έχουν αντίκρισμα …

Η αίτηση θεραπείας, είναι η πρόταση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), που πρέπει να υποβληθεί από όλους τους συνταξιούχους που πήραν «κουρεμένα» αναδρομικά.

Σε διαφορετική περίπτωση η μη υποβολή της αίτησης, επισημαίνει το ΕΝΥΠΕΚΚ, θεωρείται αποδοχή της παρανομίας της κυβέρνησης – ΕΦΚΑ, που στέρησαν στους συνταξιούχους τα αναδρομικά από τις περικοπές στις συντάξεις και τα Δώρα!

Πάντως στο υπουργείο Εργασίας επιμένουν ότι η διαδικασία σταδιακής καταβολής των αναδρομικών, συνεχίζεται ομαλά και χωρίς προβλήματα. Μάλιστα, δόθηκε στη δημοσιότητα ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων, οι οποίοι ανέρχονται σε 1.145.551 και οι οποίοι θα λάβουν αναδρομικά ποσά. Μόνο που ακόμα και έτσι, αποδεικνύεται τελικά ότι στο σύνολο των συνταξιούχων, μόλις το 46,15% θα είναι «τυχερό» και θα λάβει κάποιο ποσό από αυτά που δικαιούται…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ