Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
23.9 C
Athens

«Πόντιος Πιλάτος» το ΣτΕ για τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα – Η ευθύνη στο υπ. Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας καλείται να νομοθετήσει για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που έχει ανακύψει με τις τριετίες. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μετά από… 32 μήνες καθυστέρηση, αποφάνθηκε ουσιαστικά ότι είναι αναρμόδιο να λύσει το θέμα! Έτσι, περιορίστηκε να μην κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλλει ο ΣΕΒ, κατά της εγκυκλίου Αχτσιόγλου που έδινε το δικαίωμα χορήγησης τριετιών, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα,  τον Φεβρουάριο του 2019. Την ίδια στιγμή όμως, δεν δέσμευσε τους εργοδότες να καταβάλλουν τις αυξήσεις, αφήνοντας το δικαίωμα της επιλογής και «φωτογραφίζοντας» ότι χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο Εργασίας για να ξεκαθαρίσει το θέμα…

Έγκριτοι εργατολόγοι ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι με την απόφαση του ΣτΕ «ανοίγει ο δρόμος» για συνδικάτα εργαζομένων, αλλά και μεμονωμένα, ώστε να διεκδικηθούν οι τριετίες που δεν έχουν δοθεί από το 2019 έως και σήμερα, όπου έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Η διάκριση που γίνεται είναι στους εργαζόμενους πριν από το 2012 και μετά από αυτό το έτος. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι προ του 2012 με βάση την ίδια εγκύκλιο, που δεν ακυρώθηκε από το ΣτΕ, θα πρέπει να λάβουν τις νόμιμες αυξήσεις στις τριετίες τους (10% ανά τριετία). Αντίθετα, για τους εργαζόμενους μετά το 2012, παραμένουν «παγωμένες» οι τριετίες, μέχρι το ποσοστό της ανεργίας υποχωρήσει σε μονοψήφια ποσοστά,  δηλαδή κάτω από το 10%, όπως είναι και η μνημονιακή δέσμευση.

Πρέπει πάντως να τονιστεί ότι ο νυν υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σε αναφορές του για τον κατώτατο μισθό, έχει περιγράψει αναλυτικά την ύπαρξη των τριετιών,  ενώ έχει δώσει μέχρι και παραδείγματα για τον υπολογισμό τους.

Μάλιστα, έχει τονιστεί αρμοδίως ότι «η Κυβέρνηση έχει κάνει παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ των τριετιών». Άρα δεν τίθεται θέμα κατάργησής τους.

Οι τριετίες από την 1.1.2022

Προϋπηρεσία με τριετίες Μεικτά Καθαρά
0-3 έτη 663* 569,38
3-6 έτη 729,30 625,45
6-9 έτη 795,60 677,27
Πάνω από 9 έτη 861,90 725,71

*Τα ποσά είναι σε ευρώ

Αχτσιόγλου

«Κρίσιμη νίκη για τους εργαζόμενους», χαρακτηρίζει η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου την απόφαση του ΣτΕ για τις τριετίες. Η κυρία Αχτσιόγλου αναφέρεται στην εγκύκλιο που είχε εκδοθεί το 2019 από το υπουργείο Εργασίας, όταν η ίδια ήταν η αρμόδια υπουργός. Τονίζεται ότι τότε είχε καταστεί σαφές ότι οι προσαυξήσεις λόγω μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες) θα πρέπει να καταβάλλονται κανονικά υπολογισμένες στον νέο κατώτατο μισθό. Τότε, ο κατώτατος μισθός είχε αυξηθεί στα 650 ευρώ και οι τριετίες επίσης αυξήθηκαν κατά 11%.

«Λίγο διάστημα αργότερα», υπενθυμίζει η σημερινή τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, «ο ΣΕΒ επιδίωξε την ακύρωση της εγκυκλίου με αίτησή του στο ΣτΕ και άρα την παραγωγή αποτελέσματος εις βάρος των εργαζομένων. Σημειωτέον ότι ο κ. Σκέρτσος ήταν ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ μέχρι την ανάληψη της υπουργικής θέσης δίπλα στον κ. Μητσοτάκη».

Τελικά, δυόμιση χρόνια μετά το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του ΣΕΒ. Η απόφαση αυτή, κατά την κυρία Αχτσιόγλου, «συνιστά μία κρίσιμη νίκη για τους εργαζόμενους. Συνιστά περαιτέρω μία σημαντική δικαίωση των προσπαθειών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του κόσμου της μισθωτής εργασίας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ