Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.1 C
Athens

Εφάπαξ: Μέτρα για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για χιλιάδες δικαιούχους

Να μειωθεί ο χρόνος απονομής των εφάπαξ τόσο για δικαιούχους που προέρχονται από τον δημόσιο, όσο και για εκείνους που εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα, επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας. Στο  πλαίσιο αυτό, προωθούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις έτσι ώστε για τον δημόσιο τομέα οι καθυστερήσεις να μην υπερβαίνουν τον ένα μήνα, μετά την έκδοση της σύνταξης. Αντίστοιχα, ο στόχος που έχει τεθεί είναι οι τρείς μήνες καθυστέρηση, στους δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα, αφού και σε αυτούς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απονομής της σύνταξής τους.

Πιο αναλυτικά, η απονομή του εφάπαξ για τον δημόσιο τομέα, θα πραγματοποιείται τον επόμενο μήνα από την έκδοση της σύνταξης, μέσω του Δελτίου Απεικόνισης Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ). Η μετατροπή αυτή προγραμματίζεται  να πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους. Έτσι, με την έκδοση της σύνταξης, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα υπολογίζουν σχεδόν ταυτόχρονα και το εφάπαξ του δικαιούχου. Εν συνεχεία το όποιο ποσό θα προκύπτει, θα πιστώνεται στον λογαριασμό του πρώην δημόσιου υπαλλήλου – νυν συνταξιούχου, εντός 30 ημερών.

Για τους δικαιούχους που θα προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, η διαδικασία που θα ακολουθείται θα είναι ανάλογη, μόνο που ο χρόνος καθυστέρησης θα είναι λίγο μεγαλύτερος, όχι όμως παραπάνω από τρεις μήνες (90 ημέρες).

Εκτιμάται ότι προσεγγίζουν τις 6.000 τα εφάπαξ που βρίσκονται στην αναμονή από τον δημόσιο τομέα, ενώ άλλα 11.000 προέρχονται από τον ιδιωτικό. Το 2021 ήταν μια χρονιά όπου η διαδικασία είχε «θετικό πρόσημο», αφού καταγράφηκε μείωση σχεδόν κατά 30% στα ληξιπρόθεσμα εφάπαξ. Όμως, οι καθυστερήσεις παρέμεναν και τώρα το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ επικεντρώνονται και σε αυτό το πεδίο, της μείωσης δηλαδή του χρόνου αναμονής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ