Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
14.7 C
Athens

Πυρ ομαδόν κατά Χατζηδάκη για το νομοσχέδιο του ΟΑΕΔ: Κανονικά η απεργία των εργαζομένων

Σε μπρα ντε φερ ανάμεσα στα συνδικάτα, την αντιπολίτευση από την μία και την Κυβέρνηση και προσωπικά τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, από την άλλη, εξελίσσεται η συζήτηση στην Βουλή για το νομοσχέδιο που αλλάζει  εντελώς την μορφή του ΟΑΕΔ. Την ώρα που οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό ετοιμάζονται για την σημερινή 24άωρη πανελλαδική απεργία, διαφωνώντας με την εφαρμογή ποινολόγιου σε βάρος των ανέργων, η διοίκηση του Οργανισμού προσπαθεί να πιέσει δια της δικαστικής οδού, για να αποτρέψει την κινητοποίηση. Αργά χθες το απόγευμα η απεργία κρίθηκε παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική. Τελικά, η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε εκ νέου την κινητοποίηση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί κανονικά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα είναι σαφώς μια ήττα του εργασιακού νόμου – Χατζηδάκη, αφού περιελάμβανε ρυθμίσεις που περιόριζαν σημαντικά τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Αν τώρα πάλι, αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε προφανώς ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη…

Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό και συνδικαλιστικά στελέχη του Δημοσίου, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11 το πρωϊ, έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Άλιμο και στην συνέχεια θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου, προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους σχετικά με την επίμαχη νομοθετική ρύθμιση.

Η ΑΔΕΔΥ, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιώντας τον «απεργοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, προσφεύγει στα δικαστήρια προκειμένου να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων και να τους τρομοκρατήσει».

Από την κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία εξετάζει τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, χαρακτήρισε τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη «πολιτικό και ηθικό αυτουργό της δικαστικής προσφυγής σε βάρος των εργαζομένων από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, με την οποία όχι μόνο ζήτησε να κηρυχθεί παράνομη η κινητοποίηση, αλλά και αποζημίωση 10.000 ευρώ από την Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΑΕΔ και 5.000 ευρώ από κάθε νόμιμο εκπρόσωπο, δηλαδή από τον Πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο».

Η Αν. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, απέδωσε την προσφυγή του Διοικητή του ΟΑΕΔ στην απέλπιδα προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας , «να μη μάθουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δυνητικά είναι και άνεργοι τη διάλυση της μόνης ασπίδας προστασίας του ΟΑΕΔ, τη μαζική διαγραφή των ανέργων από τα μητρώα του, την τιμωρία τους γιατί είναι άνεργοι. Να μη μάθει η κοινωνία για το πλιάτσικο των αποθεματικών της περιουσίας του και βέβαια των χρημάτων του ταμείου του σε real estate, αντί στεγαστικής πολιτικής. Να μη μάθει η κοινωνία ότι θα σπαταληθεί 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για κατάρτιση τύπου σκόιλ ελικίκου.»

Φανατισμό άνευ προηγουμένου και στείρα αντίδραση σε αυτονόητες ρυθμίσεις χωρίς κατάθεση αντιπροτάσεων καταλόγισε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ