Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Νομοσχέδιο με 8 δράσεις για στέγη σε νέους και οικονομικά ασθενέστερους

Ξεκινάει στις αρχές του 2023, η υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου» που προωθεί η Κυβέρνηση και το οποίο θα παρέχει κίνητρα στους νέους και στους οικονομικά ασθενέστερους, ώστε να αποκτήσουν πρώτη κατοικία. Το «πράσινο φως» δόθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ανέπτυξε τις βασικές παραμέτρους του σχετικού σχεδίου νόμου. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,74 δισ. € από την οποία θα ωφεληθούν περισσότεροι από 137.000 πολίτες.
Οι 8 δράσεις που ανακοινώθηκαν αφορούν στα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, την κοινωνική αντιπαροχή, καθώς και τα προγράμματα «Κάλυψη» και «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην απελευθέρωση Δημόσιας περιουσίας από φραγμούς και τη λήψη ειδικής μέριμνας για τους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής (Μάτι).
Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

1. Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια
Αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων έως 150.000 ευρώ, σε νέους και νέα ζευγάρια με τη συγχρηματοδότηση της ΔΥΠΑ και των Τραπεζών.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους και νέα ζευγάρια (με θρησκευτικό/ πολιτικό γάμο ή με σύμφωνο συμβίωσης) 25-39 ετών (ένας εκ των δύο) και με ετήσιο καθαρό εισόδημα από 10.000 έως τα όρια που προβλέπονται, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.
Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν μέσω του προγράμματος πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και έτους κατασκευής έως το 2007 με άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο (επιτόκιο 1%).

2. Κοινωνική αντιπαροχή
Αφορά στην αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου που ανήκουν σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.
Η ΔΥΠΑ παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο στο οποίο ο ανάδοχος που θα επιλέγεται μετά από διαγωνισμό. Ο δημόσιος φορέας διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων που θα κατασκευάζονται, ενώ ο ανάδοχος λαμβάνει ως αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης σε ποσοστό 30 – 60%, μέχρι την κάλυψη του κόστους και με την προϋπόθεση ότι ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής.

3. Πρόγραμμα Κάλυψη
Αφορά την επέκταση της μίσθωσης για επιπλέον 3 χρόνια, άνω των 1.000 ιδιωτικών κατοικιών που μισθώνονται ήδη στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.

4. Πρόγραμμα Ανακαινίζω – Ενοικιάζω για Κενά Σπίτια
Αφορά στην επιδότηση ιδιοκτητών ακινήτων για την εκτέλεση εργασιών επισκευής και ανακαίνισης κενών κατοικιών, οι οποίες θα διατεθούν στη συνέχεια για μίσθωση τουλάχιστον 3 ετών.
Στο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από τη ΔΥΠΑ, εντάσσονται ιδιοκτήτες κατοικιών εμβαδού έως 100 τ.μ. σε αστικά κέντρα, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας της κατοικίας και με οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000€ και ακίνητη περιουσία έως 300.000€.

Ειδικά για την επιτάχυνση αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας, εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο οι εξής πρόσθετες ρυθμίσεις:

5. Πολεοδομική χρήση «Κοινωνική Κατοικία»
Καθιερώνεται νέα ειδική χρήση «Κοινωνική Κατοικία», η οποία μπορεί να ενταχθεί στις περισσότερες γενικές χρήσεις (κατοικία, πολεοδομικό κέντρο, κοινωφελείς λειτουργίες κ.λπ.).

6. Ανάκληση παραχωρήσεων δημοσίων ακινήτων
Εάν ο σκοπός της παραχώρησης ακινήτου δεν έχει εκπληρωθεί εντός 15ετίας, τότε ο φορέας υποχρεούται να την ανακαλέσει.

7. Ταχεία διαδικασία καθορισμού αποζημίωσης
Αφορά ρυμοτομούμενα ακίνητα, όταν εμπλέκεται το Δημόσιο.

8. Ρυθμίσεις για την Ανατολική Αττική (Μάτι)
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλαμβάνει, αξιοποιώντας δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ανέγερση κατοικιών για τη στεγαστική αποκατάσταση των πυρόπληκτων της Ανατολικής Αττικής και οι Δήμοι Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνος αναλαμβάνουν τη διαχείριση των κατοικιών και τη διανομή τους προς δικαιούχους οικιστές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ