Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Άρον – άρον θα δοθούν νωρίτερα οι αυξήσεις στις συντάξεις: Ο φόβος των αντιδράσεων και στο βάθος… εκλογές

Μπροστά στον κίνδυνο να εκφραστεί έντονη δυσαρέσκεια από τα 2,5 εκατ. συνταξιούχων, το υπουργείο Εργασίας επισπεύδει τις αυξήσεις κατά 7% που έχουν προγραμματιστεί για τις κύριες συντάξεις! Έτσι, αντί να δοθούν κατά την Άνοιξη ή ακόμα και το ερχόμενο… Φθινόπωρο, όταν δηλαδή θα «έκλεινε» δημοσιονομικά από την ΕΛΣΤΑΤ το τρέχον έτος, θα καταβληθούν στα τέλη Ιανουαρίου, με τις συντάξεις του μηνός Φεβρουαρίου.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο, αναμένεται να κατατεθεί σχετική τροπολογία, που θα ενταχθεί στο μίνι Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται τις επόμενες μέρες να ενταχθεί προς ψήφιση, στην Βουλή.

Αν δεν γινόταν η συγκεκριμένη παρέμβαση, οι αυξήσεις υπήρχε ο κίνδυνος να καταβάλλονταν με αρκετούς μήνες καθυστέρηση, ίσως το ερχόμενο Φθινόπωρο. Αιτία είναι ότι θα έπρεπε να οριστικοποιηθούν από την ΕΛΣΤΑΤ τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2022, σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και τον πληθωρισμό, που αποτελούν τις δύο βασικές παραμέτρους, από τις οποίες θα προκύψουν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις.

Τώρα, πρόκειται να αξιοποιηθούν οι εκτιμήσεις του Οικονομικού Επιτελείου, όπως θα καταγραφούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στα τέλη του τρέχοντος έτους.  Εάν υπάρξει οποιαδήποτε απόκλιση, που μάλλον θα είναι προς τα πάνω, τότε το όποιο επιπρόσθετο ποσό θα δοθεί, μετά την οριστικοποίηση της διαδικασίας. Αλλά είναι σημαντικό για την Κυβέρνηση να στηριχθούν άμεσα οι συνταξιούχοι, εν μέσω γενικής ακρίβειας και όχι με καθυστέρηση αρκετών μηνών. Άλλωστε το 2023 είναι έτος βουλευτικών εκλογών και προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ήθελε να έχει δυσαρεστημένους τους συνταξιούχους, πριν μεταβούν στην κάλπη…

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι, έτσι και αλλιώς, το 1/3 των συνταξιούχων θα δουν μόνο λογιστική βελτίωση του εισοδήματός τους, καθώς έχουν υψηλή προσωπική διαφορά που καλύπτει την αύξηση που θα δοθεί. Σε αυτούς τους συνταξιούχους όμως, θα υπάρξει πρόσθετη μέριμνα μέσω της χορήγησης της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ ή της κατάργησης της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης ή της προσθήκης στο ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης αν έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Μόνο που σε κάθε μία από αυτές τις ξεχωριστές μορφές παρεμβάσεων, οι αυξήσεις θα είναι πολύ περιορισμένες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ