Στην προτελευταία θέση μεταξύ 41 κρατών βρίσκεται η Ελλάδα ως προς την πρόθεση προσλήψεων για το Β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ο σχετικός δείκτης υπολείπεται του παγκόσμιου μέσου όρου κατά 16 μονάδες.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας MANPOWER, η οποία βασίζεται σε διαδικτυακές συνεντεύξεις 38.846 εργοδοτών από 41 χώρες, μόλις τρεις στους δέκα Έλληνες εργοδότες εκφράζουν πρόθεση αύξησης του προσωπικού, ενώ η συντριπτική πλειονότητα προβλέπει είτε διατήρηση (49%) είτε μείωση του αριθμού των εργαζομένων.(17%).
Πάντως, οι προοπτικές απασχόλησης παραμένουν σταθερές στο 7%, ενώ εμφανίζονται αυξημένες κατά 10% έναντι του β’ τριμήνου του 2022.
Οι Έλληνες εργοδότες σε οργανισμούς με 250+ εργαζομένους, είναι πιο αισιόδοξοι, αν και οι προθέσεις προσλήψεων μειώθηκαν κατά 7% σε αυτό το μέγεθος οργανισμών συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.
Ακόμη, οι προθέσεις στις μεσαίες επιχειρήσεις (με 50-249 εργαζόμενους) έχουν αυξηθεί κατά 15% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Όμως, γενικότερα, η σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όταν η χώρα αντιμετώπιζε ακόμα τις συνέπειες της πανδημίας, θεωρείται επισφαλής.
Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων στην Ελλάδα καταγράφεται στον τομέα των Χρηματοοικονομικών & Κτηματομεσιτικών με τις προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο 21%, σημειώνοντας αύξηση κατά 14% συγκριτικά με το α’ τρίμηνο και 27% από το αντίστοιχο περσινό.
Η Ελλάδα τοποθετείται στην 8η θέση παγκοσμίως για την τριμηνιαία άνοδο του τομέα Χρηματοοικονομικά & Κτηματομεσιτικά ξεπερνώντας κατά 13% τη μέση τριμηνιαία αύξηση των συνολικά 41 χωρών.
Ένας από τους κλάδους με τη μεγαλύτερη αύξηση είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας με άνοδο κατά 19% συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του 2023.
Ο τομέας με τη μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο είναι οι Μεταφορές, Εφοδιαστική Αλυσίδα & Αυτοκινητοβιομηχανία με μεταβολή 30%.