Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
18.9 C
Athens

Καταβάλλεται η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης: 37.500 τυχεροί και 7.200 άτυχοι συνταξιούχοι

Με εμβόλιμη πληρωμή, που πραγματοποιείται εντός της ημέρας, καταβάλλεται για πρώτη φορά η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης σε 37.500 δικαιούχους και με συνολική δαπάνη, που υπολογίστηκε σε 65 εκατ. ευρώ από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Ταυτόχρονα, ενεργοποιείται ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία (www.efka.gov.gr/prokatavoliep ik) στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ όπου οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι δεν έλαβαν για οποιοδήποτε λόγο την προκαταβολή, μπορούν να ενημερωθούν για τον ακριβή λόγο της μη καταβολής.

Δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί η επικουρική σύνταξη και πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Έχει εκδοθεί ήδη η κύρια σύνταξη τους,
  2. Έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης,
  3. Η αίτηση για την χορήγηση επικουρικής σύνταξης έχει υποβληθεί πριν από την  31η Δεκεμβρίου 2022.

Τις παραπάνω προϋποθέσεις πληρούσαν συνολικά 37.500 ασφαλισμένοι.

Το 50% των δικαιούχων αφορά σε αιτήσεις που υποβλήθηκαν πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2021 και το υπόλοιπο 50% αφορά σε αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2022.

Ποιοι δεν θα λάβουν προκαταβολή

Οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι δεν πληρούσαν σωρευτικά τις παραπάνω προϋποθέσεις ή παρουσίασαν άλλα νομικά ή τεχνικά κωλύματα ανέρχονται σε περίπου 7.200 και επιμερίζονται στις εξής κατηγορίες:

  • 4.800 ασφαλισμένοι που δεν συμπληρώνουν τα 15 έτη επικουρικής ασφάλισης ή δεν υποβλήθηκε το αίτημα λήψης επικουρικής σύνταξης έως 31 Δεκεμβρίου 2023.
  • 790 ασφαλισμένοι αυτοαπασχολούμενοι με οφειλές άνω των ορίων που δεν έχουν τακτοποιηθεί.
  • 750 ασφαλισμένοι με δηλωμένα λάθος στοιχεία ταυτοπροσωπίας ή λάθος ΙΒΑΝ,
  • 750 ασφαλισμένοι για τους οποίους το επικουρικό τους εκδίδεται από τα επαγγελματικά τους Ταμεία και από τον ΕΦΚΑ λαμβάνουν μόνο ένα μικρό μέρος από αυτό (Επαγγελματικά Ταμεία Τροφίμων, Φαρμακοϋπαλλήλων, Πετρελαιοειδών και Ασφαλιστών).
  • 175 ασφαλισμένοι οι οποίοι βρίσκονται στο τελικό στάδιο έκδοσης της επικουρικής τους και θα πληρωθούν στα τέλη Απριλίου την οριστική σύνταξη μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά.

Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης, εφόσον πρόκειται για επικουρικές συντάξεις γήρατος. Το ποσό υποχωρεί στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

Έτσι, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει έναν χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, θα εισπράξει εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ