Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
16.7 C
Athens

Προσωρινή σύνταξη: Τι αλλάζει για ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα – Σε ποιες περιπτώσεις θα προκύψουν αυξήσεις και αναδρομικά

Η πολύμηνη που σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται και… πολύχρονη αναμονή για τη χορήγηση της οριστικής σύνταξης, οδηγεί αναπόφευκτα στην ενίσχυση της προσωρινής. Για να περιοριστούν κάπως οι κοινωνικές αντιδράσεις από τους δεκάδες χιλιάδες εν δυνάμει συνταξιούχους που μάταια περιμένουν «στην ουρά» επί μήνες, το υπουργείο Εργασίας προώθησε διάταξη, με την οποία προβλέπονται αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις, οι οποίες χορηγούνται πιο άμεσα.

Μάλιστα, οι αυξήσεις αυτές αναμένεται, για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, να έχουν και αναδρομική ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι για τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα, που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την έναρξη του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/2016), δηλαδή μετά τη 13η Μαΐου 2016 και τους χορηγείται ακόμα προσωρινή σύνταξη, θα προκύψουν αναδρομικά ποσά. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι αυτά τα αναδρομικά, να δοθούν στους δικαιούχους εντός φθινοπώρου, εκτός απροόπτου τον Οκτώβριο…

Τα αναδρομικά προκύπτουν από το γεγονός ότι στο εξής, η προσωρινή σύνταξη θα προκύπτει ως το 70% ή 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του εκάστοτε ασφαλισμένου (ανά περίπτωση), σύμφωνα με το μισθό που εισέπρατταν κατά τους τελευταίους 12 μήνες πριν υποβληθεί αίτηση συνταξιοδότησης. Έως τώρα το ποσοστό αυτό ήταν στο 50%, άρα από την αύξησή του προκύπτει και η ύπαρξη αναδρομικών ποσών.

Η παρέμβαση αυτή συνδυάζεται με τη δημιουργία πλαφόν, κάτω από το οποίο θα απαγορεύεται να υποχωρήσει η προσωρινή σύνταξη. Ακριβέστερα, στο 80% θα ανέλθει η προσωρινή σύνταξη για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοτελώς απασχολούμενους και τους αγρότες, θα περιοριστεί στο 70% το αντίστοιχο ποσοστό.

Πρέπει να επισημανθεί ότι δεν προβλέπεται αύξηση για όσους προέρχονται από το Δημόσιο. Εκεί θα παραμείνει στο 50% το ποσοστό της προσωρινής σύνταξης, χωρίς κάποιο πλαφόν όμως.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, το πλαφόν που δημιουργείται είναι: 768 ευρώ για μισθωτούς και ασφαλισμένους του ΟΓΑ, δηλαδή όχι κάτω από το διπλάσιο της εθνικής σύνταξης, που είναι 384 ευρώ. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοτελώς απασχολούμενους το ποσό της προσωρινής δεν πρέπει να είναι μικρότερο των 960 ευρώ, δηλαδή δυόμιση φορές η εθνική σύνταξη για 20 έτη ασφάλισης.

Ο e-ΕΦΚΑ αναλαμβάνει τη δέσμευση να χορηγεί προσωρινές συντάξεις από τον επόμενο μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, έως και τον τελευταίο μήνα πριν από την έκδοση της οριστικής σύνταξης.

Πρέπει να τονιστεί ότι είναι διαφορετικός ο υπολογισμός της προσωρινής σύνταξης για όσες περιπτώσεις έχουν υποβληθεί αιτήσεις για καταβολή μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος. Σε αυτές τις περιπτώσεις η προσωρινή σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη κατά 6% για κάθε έτος που υπολείπεται από τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας που έχουν τεθεί για τη λήψη πλήρους σύνταξης.

 

Τι ισχύει για συνταξιούχους θανάτου – αναπηρίας

Για συνταξιούχους θανάτου, η προσωρινή σύνταξη φτάνει στο 70% της σύνταξης του θανόντος. Για συνταξιούχους αναπηρίας η προσωρινή σύνταξη προκύπτει ανάλογα με το ποσοστό της αναπηρίας. Ακριβέστερα, εάν το ποσοστό αναπηρίας κυμαίνεται από 67% έως 79,99%, τότε η προσωρινή σύνταξη προκύπτει στο 75% της οριστικής. Αν όμως το ποσοστό αναπηρίας είναι έως 66,99%, τότε η προσωρινή περιορίζεται στο 50% της οριστικής.

Υπενθυμίζεται ότι σε άτομα με αναπηρία ή με χρόνιες παθήσεις, αλλά και στους γονείς ή στους νόμιμους κηδεμόνες που προστατεύουν άτομα με αναπηρία, η προσωρινή σύνταξη πρέπει να καταβάλλεται κατά προτεραιότητα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ