Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20.1 C
Athens

Η τραγωδία της ανεργίας χτυπάει τη Ρόδο – Αποκαλυπτικά στοιχεία για το μέγεθος της κρίσης

Η Ρόδος βρίσκεται σε απόγνωση και εκπέμπει SOS! Τα στοιχεία για την ανεργία σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο κοσμοπολίτικα νησιά της Ελλάδας είναι αδιάψευστος μάρτυρας για την «τραγωδία» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, το 70% των εποχικά εργαζόμενων του νησιού βρίσκεται σε καθεστώς ανεργίας ή σε αναστολή εργασίας, ενώ από τις 6.000 εργαζόμενους που δικαιούται το επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ, μόνο 1.000 άτομα πληρούν τα κριτήρια.

Παράλληλα, τρομερές καθυστερήσεις παρατηρούνται στην πληρωμή αυτών των ελάχιστων μέτρων στήριξης των εργαζομένων, καθώς δεν έχει πιστωθεί το επίδομα ανεργίας για τους μήνες Ιούνιο \, Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ και το επίδομα αναστολής εργασίας για το μήνα Ιούλιο, ακόμη δεν έχει καταβληθεί. Με δεδομένο ότι και τα δυο αυτά επιδόματα δεν αντιστοιχούν σε καμία περίπτωση στο επίπεδο των μισθών που οι εργαζόμενοι θα λάμβαναν, γίνεται εύκολα αντιληπτή η αβεβαιότητα που κατακλύζει τον κλάδο, για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Οι συνδικαλιστές του νησιού διαπιστώνουν ότι, παρά τις πολλές καταγγελίες που έχουν γίνει για μαύρη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες, καθώς επίσης και για μη εφαρμογή των πρωτοκόλλων υγιεινής και ασφάλειας, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, οι έλεγχοι που πραγματοποιεί η επιθεώρηση εργασίας είναι τουλάχιστον ελλιπείς.

Στο νησί βρέθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, μαζί με αντιπροσωπεία από τον τομέα εργασίας του κόμματος. Ο κ. Σαντορινιός χαρακτήρισε «συνειδητή» την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ «στην οποία η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει. Η παντελής αδιαφορία της για τις συνθήκες εργασίας των εποχικά εργαζομένων εν μέσω πανδημίας, καταδεικνύει πλήρως το σχέδιό της για «χαλάρωση» των εργασιακών δικαιωμάτων που ακολουθεί πιστά από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης της διακυβέρνησης.»

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι με δεδομένο ότι η φετινή τουριστική περίοδος βαίνει άρον-άρον προς ολοκλήρωση είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή το σύνολο των εποχικά εργαζομένων, ανεξαρτήτως ενσήμων, να ενταχθούν σε πλαίσιο στήριξης 6μηνης ανεργίας, αφού ακόμη και όσοι κατάφεραν να εργαστούν, δεν θα έχουν καταφέρει να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για να ενταχθούν σε αυτό.

Κοινή διαπίστωση υπήρξε επίσης στο γεγονός ότι τα νησιά και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στην εστίαση αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου κρίση, που το χειμώνα θα πλήξει βάναυσα την συνοχή των τοπικών κοινωνιών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ