Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.6 C
Athens

Η προσωπική διαφορά «βάζει ταφόπλακα» στις αυξήσεις στις συντάξεις

«Ταφόπλακα» στις όποιες ελπίδες των 2,5 εκατ. συνταξιούχων για να λάβουν αυξήσεις στις συντάξεις τους με το νέο έτος, φαίνεται ότι  βάζει η πολύ υψηλή προσωπική διαφορά.

Ο κίνδυνος, ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών, περίπου 1 εκατ., να μην λάβουν πραγματικές αυξήσεις, αλλά μόνο λογιστικές, από 1.1.23 και μετά, λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς, είναι υπαρκτός. Ένας άλλος μεγάλος αριθμός συνταξιούχων όμως, που επίσης έχουν προσωπική διαφορά, αλλά «εντός των ορίων» της αύξησης που θα δοθεί (6-7%), θα διαπιστώσουν ότι θα λάβουν στην πράξη, πολύ μικρότερες αυξήσεις από εκείνες που ανέμεναν.

Ας δούμε,  ποια είναι τα όρια των προσωπικών διαφορών,  από τα 500 έως τα 1.200 ευρώ, τα οποία αν ξεπεραστούν, οι αυξήσεις στις συντάξεις θα χαθούν οριστικά.

  • Κύριες συντάξεις 500 ευρώ: Η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 30 ευρώ για αυξήσεις έως 6% και όχι άνω των 35 ευρώ για αυξήσεις έως 7%. Όσοι έχουν μεγαλύτερες προσωπικές διαφορές, τότε οι αυξήσεις που θα λάβουν θα είναι μόνο λογιστικές και όχι πραγματικές.
  • Κύριες συντάξεις 600 ευρώ: Τα όρια της προσωπικής διαφοράς πρέπει να είναι από 36 ευρώ (για αύξηση 6%) έως 42 ευρώ (για αύξηση 7%). Συντάξεις με υψηλότερες προσωπικές διαφορές, χάνουν την εξαγγελθείσα αύξηση.
  • Κύριες συντάξεις 700 ευρώ: Η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 42 ευρώ (για αυξήσεις 6%) και τα 49 ευρώ (για αυξήσεις 7%), έτσι ώστε οι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν πραγματική αύξηση στις συντάξεις τους.
  • Κύριες συντάξεις 800 ευρώ: Η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 48 ευρώ (για αυξήσεις 6%) και από 56 ευρώ (για αυξήσεις 7%). Διαφορετικά οι αυξήσεις χάνονται.
  • Κύριες συντάξεις 900 ευρώ: Η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 54 ευρώ (αυξήσεις 6%) και τα 63 ευρώ (για αυξήσεις 7%). Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι αυξήσεις απλώς θα μειώσουν την προσωπική διαφορά.
  • Κύριες συντάξεις 1.000 ευρώ: Η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τα 60 ευρώ (αυξήσεις 6%) και τα 70 ευρώ (για αυξήσεις 7%). Για υψηλότερες προσωπικές διαφορές, οι αυξήσεις εξανεμίζονται.
  • Κύριες συντάξεις 1.100 ευρώ: Η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 66 ευρώ (αυξήσεις 6%) και τα 77 ευρώ (αυξήσεις 7%). Αλλιώς, οι αυξήσεις δεν θα έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα.
  • Κύριες συντάξεις 1.200 ευρώ: Η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 72 ευρώ (αυξήσεις 6%) και τα 84 ευρώ (για αυξήσεις 7%).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ