Η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης, που με ιδιαίτερη «ζέση» προωθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα είναι… αναίμακτη. Ήδη η πλευρά των θεσμών δεν κρύβει τον προβληματισμό της για το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται και ειδικά για την κάλυψή του. Τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης, παρουσιάστηκαν από τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνο Τσακλόγλου. Τονίστηκε η μετατροπή του συστήματος από αναδιανεμητικό που είναι σήμερα, σε πλήρως κεφαλαιοποιητικό, στοιχείο για το οποίο έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εκπρόσωποι των θεσμών. Δεν έκρυψαν πάντως και τον προβληματισμό τους, για μια σειρά από παρεμβάσεις που προωθεί η ελληνική πλευρά, σε αυτό το πεδίο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες φαίνεται να ανησυχούν για το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει από αυτή την παρέμβαση, καθώς και για τον τρόπο κάλυψής του. Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι το «άνοιγμα» στο σύνολό του μπορεί να κυμανθεί από 40-56 δισ. ευρώ σε βάθος 35 – 40 ετών. Όμως για την πρώτη δεκαετία θεωρεί ότι δεν θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ, άρα θα είναι πολύ πιο εύκολη η κάλυψή του. Άλλωστε κεντρική στόχευση είναι να μετατραπεί το σύστημα σε πλήρως κεφαλαιοποιητικό για τους νέους ασφαλισμένους, όμως ταυτόχρονα να μην υποστούν περικοπές στις συντάξεις τους, οι εν ενεργεία συνταξιούχοι…
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έδειξαν οι θεσμοί και για το «ακανθώδες» ζήτημα των εκκρεμών απονομών συντάξεων. Με τον e-ΕΦΚΑ να αδυνατεί ακόμα να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό τους, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, φέρεται να έδωσε στοιχεία Σεπτεμβρίου στους θεσμούς, που δείχνουν αύξηση στην έκδοση των οριστικών συντάξεων. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι ο στόχος για σημαντικό περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, πρόκειται να επιτευχθεί εντός της επόμενης χρονιάς. Για το λόγο αυτό, προωθείται ο ταχύτερος ηλεκτρονικός μετασχηματισμός του e-ΕΦΚΑ.