Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.2 C
Athens

Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι καθυστερήσεις στα Ειρηνοδικεία προκαλούν εμπλοκή για χιλιάδες κληρονόμους

Πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των αναδρομικών για δεκάδες χιλιάδες κληρονόμους, είναι πιθανό να προκαλέσει η διαδικασία έκδοσης των απαιτούμενων πιστοποιητικών. Οι καθυστερήσεις που προκαλούνται στα αρμόδια Ειρηνοδικεία είναι πολύμηνες και είναι πιθανό να βγάλουν τελείως «εκτός προγράμματος», τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία οι 172.000 δικαιούχοι θα υποχρεωθούν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που θα τους ζητηθούν. Στη συνέχεια βέβαια, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και έλεγχος εγκυρότητας όλων αυτών των στοιχείων με τις απαραίτητες διασταυρώσεις, ώστε να χορηγηθεί το ποσό που αναλογεί στους κληρονόμους.

Εάν λοιπόν η διαδικασία, περιλαμβάνει και τα αρμόδια Ειρηνοδικεία, τότε είναι πιθανό να καθυστερήσει 2-3 μήνες. Τόσος είναι ο χρόνος έκδοσης των πιστοποιητικών για κληρονόμους.

Υπενθυμίζεται ότι τα πιστοποιητικά αυτά είναι τα εξής:

  1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  2. Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
  3. Πιστοποιητικόπερί δημοσίευσης ή μη διαθήκης.
  4. Πιστοποιητικό περί αποποίησης κληρονομιάς
  5. Πιστοποιητικό περί μη προσβολής του κληρονομικού δικαιώματος

Αυτά τα πιστοποιητικά το ειρηνοδικείο παλιότερα, προ κορονοϊού, τα χορηγούσε αυθημερόν ή το αργότερο, μετά από 2-3 ημέρες.

Τώρα πια, λόγω κορονοϊού, οι καθυστερήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες… Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την περίοδο, εκδίδονται πιστοποιητικά τα οποία αφορούν αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Αύγουστο…

Βέβαια, η διαδικασία θα απλοποιηθεί σημαντικά εάν θα πραγματοποιείται απευθείας από την Πολιτεία. Όμως κάτι τέτοιο μένει να αποσαφηνιστεί επακριβώς και ακόμα αυτό δεν έχει συμβεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει δεσμευτεί ότι στις αρχές Νοεμβρίου πρόκειται να ενεργοποιηθεί η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να αρχίσει η υποβολή αιτήσεων από τους 172.000 δικαιούχους-κληρονόμους. Στη συνέχεια θα φανεί στην πράξη πόση θα είναι η καθυστέρηση που θα προκύψει για την έκδοση των «επίμαχων» δημοσίων εγγράφων. Πάντως, το καταληκτικό χρονικό όριο που έχει τεθεί από το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή η 31η Δεκεμβρίου 2020, αποτελεί ζητούμενο εάν θα τηρηθεί…

Όλα αυτά, ενώ τα αναδρομικά για όλους τους υπόλοιπους δικαιούχους, θα δοθούν κανονικά, όπως έχει προγραμματιστεί, 23-29 Οκτωβρίου, ανάλογα με το ΑΜΚΑ του κάθε συνταξιούχου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ