Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
25 C
Athens

ΠΟΣΕ ΙΚΑ: Ο «πονηρός» Χατζηδάκης και η απαξίωση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης

Ολοένα και μεγαλώνει το «χάσμα» ανάμεσα στον Κωστή Χατζηδάκη και στους εργαζόμενους του υπουργείου Εργασίας. Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ, το μεγαλύτερο συνδικαλιστικό σωματείο του e-ΕΦΚΑ εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση και αντεπιτίθεται καταγγέλλοντας τις επιλογές του νέου υπουργού Εργασίας. «Project manager, επικοινωνιακός σύμβουλος, ΜΜΕ, αλλά και τηλεφωνική δημοσκόπηση που αφορά το βαθμό ικανοποίησης των πολιτών, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, εν μέσω πανδημίας.»

Οι Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΙΚΑ καταγγέλλει ότι με τον τρόπο αυτό ο κ. Χατζηδάκης επιδιώκει να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο κλίμα στην κοινωνία, ώστε πιο «εύπεπτα» να αποδεχτεί την «αδυναμία» του κράτους, και την ανάγκη εισόδου της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Στηλιτεύει δε την επίθεση που δέχτηκαν, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, οι εργαζόμενοι του υπουργείου Εργασίας από τον πολιτικό τους προϊστάμενο, «με ό,τι αυτό σημαίνει για την επόμενη μέρα της συνεργασίας τους, αλλά και της απρόσκοπτης συνέχισης του έργου τους».

«Για την περίφημη ταμπακιέρα – τη διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης, την πολιτική ανικανότητα, ή την εκ του πονηρού απαξίωση του Δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να βγει και αυτή σε πλειστηριασμό, ούτε ψέλλισμα», τονίζει με νόημα η ΠΟΣΕ ΙΚΑ.

Οι συνδικαλιστές προσθέτουν ότι «υπηρεσιακοί παράγοντες και στελεχιακό δυναμικό, δεν ευθύνονται για μια σειρά αιτιών που απεικονίζουν τη σημερινή τραγική κατάσταση». Αναφέρουν χαρακτηριστικά την καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων. Και προσθέτουν ότι ο e-ΕΦΚΑ έμεινε «γυμνός» από στελέχη, καθώς φτάνει στο 38% η μείωση του προσωπικού τα τελευταία χρόνια!

Προσθέτουν τις τραγικές καθυστερήσεις στη διαδικασία καταχώρησης σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων της ασφαλιστικής ιστορίας του πολίτη. Τις συμβάσεις «αποικιοκρατικού τύπου» στη μηχανογράφηση με αναδόχους οι οποίοι έως και σήμερα, ρυθμίζουν τη ροή της πληροφορίας της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του ΕΦΚΑ κατά το δοκούν. Την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών που τους χαρακτηρίζουν «αντίκες» καθώς υπάρχουν από το 2000… Το γεγονός ότι η υπηρεσιακή επικοινωνία γίνεται ακόμα δι’ αλληλογραφίας, «ελλείψει υπολογιστών όσον αφορά τα e-mails.

Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ όμως ασκεί κριτική και για το μέτρο της προκαταβολής σύνταξης που διακαώς επιθυμεί να εφαρμόσει ο Κωστής Χατζηδάκης και αποτέλεσε την «πέτρα του σκανδάλου» στην κόντρα με τους υπηρεσιακούς του υπουργείου Εργασίας. Εκτιμάται ότι στόχος του μέτρου είναι να δοθεί πίστωση χρόνου ώστε να σχεδιαστούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές για «την περαιτέρω κονιορτοποίηση και εκχώρηση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης στα ιδιωτικά κεφάλαια.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ