Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.1 C
Athens

Ποιες παροχές του ΟΑΕΔ κινδυνεύουν να χαθούν για όσους τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης

Η μονομερής ένταξη στη διαδικασία της αναστολής σύμβασης, για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, λόγω κορονοϊού, προκαλεί δυσκολίες στην καταβολή μιας σειράς παροχών του ΟΑΕΔ. Τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν εντοπιστεί στο εποχικό βοήθημα και στο επίδομα ανεργίας. Το  υπουργείο Εργασίας διευκρίνισε ότι οι εν λόγω παροχές θα καταβληθούν χωρίς… παρατράγουδα. Ήδη πάντως έχει προκύψει έντονη δυσαρέσκεια από μια σειρά από κλάδους επαγγελματιών (πχ τουρισμός, επισιτισμός, πολιτισμός), για την εμπλοκή με την καταβολή των ανωτέρω παροχών. Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας διαβεβαίωσε ότι χωρίς προβλήματα θα πραγματοποιηθεί και η αποτύπωση των ενσήμων γι’ αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις, που έως τώρα αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα, λόγω ένταξής τους στο μέτρο της αναστολής σύμβασης, ελέω πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας:

  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ για το 2021, καταβάλλεται ανεξαρτήτως του κλάδου των ημερών ασφάλισης για τους εργαζόμενους κατά το ίδιο έτος. Προϋπόθεση όμως είναι, οι εργαζόμενοι που το δικαιούνται να το έλαβαν το 2019 ή το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης έχει παραταθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 .

Τα ένσημα του 2020, που είναι απαραίτητα για να δοθεί το συγκεκριμένο βοήθημα στους δικαιούχους, διαβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας ότι θα εμφανιστούν στους «Ατομικούς Λογαριασμούς Ασφάλισης» των εργαζομένων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

* Εντός της τρέχουσας εβδομάδας, δηλαδή το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, ολοκληρώνεται η διαδικασία εμφάνισης των ενσήμων του 2021 στους «Ατομικούς Λογαριασμούς Ασφάλισης» για όσους εργαζόμενους έχουν καταστεί δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού με μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις στον τομέα του τουρισμού- επισιτισμού. Εάν υπάρξουν δικαιούχοι, που λόγω αδυναμίας ταυτοποίησης των στοιχείων τους καθώς και λόγω σφαλμάτων στις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, δεν θα διαπιστώσουν τα ένσημά τους, στον ατομικό τους λογαριασμό, αρμόδιες πηγές του υπουργείου, εκτιμούν ότι θα είναι εφικτό εν λόγω διαδικασία να ολοκληρωθεί σταδιακά έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.

* Επίσης εντός Φεβρουαρίου, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η διασταύρωση στοιχείων που απαιτείται, ώστε να εμφανιστούν και τα ένσημα του 2021 για καλλιτέχνες, δημιουργούς, επαγγελματίες της τέχνης που κατέστησαν δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

* Το δικαίωμα στη λήψη του επιδόματος ανεργίας δεν χάνεται εάν υπάρξει καθυστέρηση στην υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) του έτους 2021. Προϋπόθεση όμως είναι να πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χορήγησή του (πχ να μην υπάρχει υπέρβαση στον ανώτατο αριθμό ημερών ασφάλισης, που χορηγήθηκε το επίδομα ανεργίας, σε βάθος τετραετίας).

* Αναμένεται νομοθετική παρέμβαση, ώστε να ξεκαθαρίζεται πως η καθυστέρηση στην εμφάνιση των ενσήμων του 2021, δεν θα εμποδίζει τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για τους εργαζόμενους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ