Στο τεράστιο ποσό που ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ έχει εκτοξευθεί το χρέος που έχει δημιουργηθεί στον e-ΕΦΚΑ, λόγω μη έγκαιρης καταβολής των 360.000 συντάξεων, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα!
Ένα χρέος που αν δεν ληφθούν «εδώ και τώρα» μέτρα, κινδυνεύει να εκτοξευτεί ακόμα περισσότερο το 2021, βάζοντας «θηλιά στο λαιμό» του υπερ-ταμείου κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Αιτία, ο κίνδυνος να προστεθούν άλλες 200.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης μέσα στο τρέχον έτος. Ο λόγος που θα σπεύσουν μαζικά χιλιάδες εργαζόμενοι να συνταξιοδοτηθούν είναι ότι διατηρούνται για λίγους μήνες ακόμα, έως το τέλος του έτους, τα ευνοϊκά όρια συνταξιοδότησης που ισχύουν για αρκετούς κλάδους επαγγελματιών. Αν δεν αλλάξει η σχετική νομοθεσία, από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα πάψουν να ισχύουν οι όποιες ευνοϊκές προϋποθέσεις πρόωρης συνταξιοδότησης. Όλοι οι εργαζόμενοι θα αποχωρούν από την εργασία τους είτε στα 67 έτη με 15 χρόνια προϋπηρεσίας είτε στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές χιλιάδες εργαζομένων, που για να αποφύγουν τυχόν πολυετή «εγκλωβισμό», θα επιλέξουν «εδώ και τώρα» να προσφύγουν στη λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης.
Μια διαδικασία όμως που, αν επιβεβαιωθούν οι «Κασσάνδρες», θα οδηγήσει πρακτικά τον e-ΕΦΚΑ σε οικονομική ασφυξία. Μοναδική λύση είναι να επιτραπεί σε όσους αποκτήσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2021 να μπορούν να το μεταφέρουν και κατά τα επόμενα έτη. Αν κάτι τέτοιο δεν θεσμοθετηθεί νομοθετικά, τότε το «τσουνάμι» των μαζικών αποχωρήσεων προς τη σύνταξη, θα παρασύρει τον e-ΕΦΚΑ.
Σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να προστεθούν και οι τουλάχιστον 100.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, οι οποίοι ενώ έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω ασφαλιστικών οφειλών, που αδυνατούν να εξοφλήσουν!
Πρόκειται για ασφαλισμένους, οι οποίοι δημιούργησαν χρέος στον Ασφαλιστικό τους Φορέα, από μη καταβολή εισφορών, άνω των 20.000 ευρώ, εάν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, 15.000 ευρώ οι αυτοαπασχολούμενοι και 6.000 ευρώ οι αγρότες. Όλοι εκείνοι για να συνταξιοδοτηθούν πρέπει να καταβάλλουν άπαξ το υπερβαίνων ποσό και στη συνέχεια να μπουν σε ρύθμιση για το ποσό της οφειλής έως το ανώτατο όριο που έχει τεθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πλειονότητα των «υποψήφιων» συνταξιούχων, λόγω οικονομικής συγκυρίας, αδυνατεί να καταβάλλει το υπερβαίνων ποσό. Έτσι, μένουν σε μια «γκρίζα ζώνη» μεταξύ εργασίας και σύνταξης, χωρίς να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν…