Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.5 C
Athens

Παράταση ειδικών μέτρων λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα, ελέω κορονοϊού

Συνεχίζονται οι αναστολές συμβάσεων, η τηλεργασία και το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης εργαζομένων από τις επιχειρήσεις και τον Ιανουάριο. Πρόκειται για μέτρα που εφαρμόστηκαν αδιάκοπα από τον περασμένο Νοέμβριο και τα οποία στοχεύουν στον περιορισμό της πανδημίας, μέσω της μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου στους χώρους εργασίας.

Τα ειδικά μέτρα λειτουργίας στην αγορά εργασίας, ελέω Covid-19 πρόκειται να συνεχιστούν για όλο τον υπόλοιπο μήνα. Ειδικά το δικαίωμα που έχουν οι επιχειρήσεις να θέτουν σε αναστολή σύμβασης εργαζόμενους, ισχύει ανεξάρτητα εάν πρόκειται για πληττόμενες ή για κλειστές με κρατική εντολή, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού.

Οι αναστολές συμβάσεων του Ιανουαρίου θα υποβληθούν στην ίδια ηλεκτρονική πλατφόρμα (supportemployees.services.gov.gr.), όπως έγινε τόσο τον περασμένο Νοέμβριο, όσο και τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους. Η διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών, με την ακριβή ημερομηνία να μην έχει ακόμα οριστεί από το υπουργείο Εργασίας. Άλλωστε προέχει να καταβληθούν οι πληρωμές των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, κάτι που αναμένεται να εκκινήσει μετά τις 12 Ιανουαρίου.

Ένα από τα πλέον βασικά μέτρα περιορισμού της νόσου είναι αυτό της τηλεργασίας. Το μέτρο που υποχρεώνει το 50% των εργαζόμενων μιας επιχείρησης να δουλεύουν από το σπίτι τους, επίσης παρατείνεται κατ’ αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, είναι η ειδικότητα να μπορεί να υποστηρίξει αυτή τη μορφή απασχόλησης. Οι επιχειρήσεις διατηρούν την υποχρέωση να προαναγγέλλουν στο «ΕΡΓΑΝΗ» τη διαδικασία της τηλεργασίας για τους εργαζόμενούς τους, πριν από την έναρξη της εφαρμογής της.

Στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης από τον κορονοϊό, εντάσσεται και το κυλιόμενο ωράριο τόσο κατά την προσέλευση, όσο και κατά την αποχώρηση των εργαζομένων από τους χώρους εργασίας. Πρόκειται για ένα μέτρο που παρατείνεται και αυτό. Ισχύει δηλαδή ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εισέρχονται στους χώρους δουλειάς τμηματικά, ανά μισή ώρα εντός δίωρου και ταυτόχρονα, να αποχωρούν με τον ίδιο τρόπο, κατά τη λήξη του ωραρίου τους.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έχει ήδη παραταθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ