Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Παράλληλη ασφάλιση: Χαράτσι – εισφορές για πάνω από 197.000 μη μισθωτούς

Χριστουγεννιάτικο «μποναμά» επιφύλασσε το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ για 197.049 μη μισθωτούς ασφαλισμένους, οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν έξτρα ασφαλιστικές εισφορές, λόγω παράλληλης απασχόλησης.

Πρόκειται για εισφορές που αφορούν το 2021 και μόλις τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα, κατάφεραν να ολοκληρώσουν την διαδικασία της εκκαθάρισης. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη εξ αυτών να πρέπει να καταβληθεί εμπρόθεσμα, έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Τα σχετικά ειδοποιητήρια αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και αφορούν 280.311 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Από αυτούς το 70,4% θα χρεωστική εκκαθάριση, με το συνολικό οφειλόμενο ποσό να ανέρχεται στα 141.829.929 ευρώ. Άρα, προκύπτει κατά μέσο όρο μια πρόσθετη επιβάρυνση για τους συγκεκριμένους μη μισθωτούς, της τάξης των 718 ευρώ ή 119 ευρώ για κάθε μηνιαία δόση έως και τον ερχόμενο Μάιο.

Ταυτόχρονα, αναρτήθηκαν και ειδοποιητήρια που είναι πιστωτικά ή μηδενικά. Ειδικότερα, από τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ προκύπτει ότι:

  • Πιστωτική εκκαθάριση εμφανίζεται για 367ασφαλισμένους, στους οποίους οφείλεται ποσό 10.525.868 €. Άρα, οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας, δια της μεθόδου του συμψηφισμού ή με απευθείας επιστροφή χρημάτων, θα λάβουν ποσά 450,45 ευρώ κατά μέσο όρο.
  • Μηδενική εκκαθάριση εμφανίζεται για 535 ασφαλισμένους.

Για τους ασφαλισμένους με πιστωτική εκκαθάριση, την ερχόμενη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου τίθεται σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα, προκειμένου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων» στην περίπτωση που επιθυμούν να τους επιστραφεί το ποσό αντί να κρατηθεί στο λογαριασμό τους για συμψηφισμό με επόμενες εισφορές.

Οι μη μισθωτοί που είχαν το 2021 και παράλληλη απασχόληση με μισθωτές υπηρεσίες,  μπορούν να διαπιστώσουν τα σχετικά ειδοποιητήρια στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Εισφορές Μη Μισθωτών», με την ταυτοποίηση χρήστη να γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω εκκαθάριση εντάσσονται οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος 2021. Για να προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (ν. Βρούτση 4670/20), θα πρέπει ο ασφαλισμένος από τις μισθωτές του υπηρεσίες να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές ίσες ή υψηλότερες από εκείνες που αντιστοιχούν στην 2η ασφαλιστική κατηγορία των μη μισθωτών (252 ευρώ). Για να προκύψει τέτοιο ύψος εισφορών από μισθωτές υπηρεσίες, θα πρέπει οι αποδοχές του ασφαλισμένου να είναι υψηλότερες από 930 ευρώ τον μήνα. Στην περίπτωση που οι αποδοχές του για τις μισθωτές υπηρεσίες ήταν μικρότερες, κατά το διάστημα που είχε παράλληλη απασχόληση, τότε προκύπτει υπολοιπόμενο ποσό που πρέπει να καλυφθεί. Έτσι, ο ασφαλισμένος αυτής της κατηγορίας θα τύχει χρεωστικού υπολοίπου για τις ασφαλιστικές εισφορές του 2021, που θα πρέπει να εξοφλήσει εντός του επόμενου εξαμήνου, με ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Ανάλογα όρια ισχύουν και για ειδικές περιπτώσεις ασφαλισμένων. Πιο συγκεκριμένα, όσοι μη μισθωτοί έχουν έως πέντε έτη ασφάλισης προϋπηρεσία, το ποσό εισφοράς ανά κλάδο ασφάλισης από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, δηλαδή 220 ευρώ το μήνα, ή της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη.

Για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους με παράλληλη Μισθωτή απασχόληση, το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο Επικουρικής ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών,  από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας. Το ίδιο ισχύει και για τους ασφαλισμένους που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) μέχρι και δύο εργοδότες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ