Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
17.8 C
Athens

Παράλληλη ασφάλιση: Αναδρομικά έως 16.500 ευρώ σε συνταξιούχους

Ξεμπλοκάρει η διαδικασία καταβολής αναδρομικών ποσών για χιλιάδες συνταξιούχους, που είχαν παράλληλη ασφάλιση στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου και δεν είχαν λάβει τις αυξήσεις που δικαιούνται. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, στο ανώτερο επίπεδο, θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα λάβουν έως 16.500 ευρώ αναδρομικά από αυτή τη διαδικασία. Πρόκειται για χιλιάδες συνταξιούχους, πρώην εργαζόμενους στον ΗΣΑΠ, στην Ολυμπιακή, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αλλά και σε Τράπεζες, που είχαν πρόσθετο ασφάλιστρο και δικαιούνται τόσο προσαύξησης στη σύνταξή  τους, όσο και αναδρομικών ποσών, από την ημερομηνία που τους απονεμήθηκε για πρώτη φορά.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει τονίσει επανειλημμένα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) για όλες αυτές τις χιλιάδες περιπτώσεις δικαιούχων, η έναρξη της διαδικασίας ξεκινάει από την ημερομηνία εφαρμογής του διαβόητου «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/16), δηλαδή από την 12η Μαΐου 2016 και μετά. Με δεδομένο ότι υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων με πολλά χρόνια παράλληλης ασφάλισης (πχ εργαζόμενοι στην πρώην Ολυμπιακή), προκύπτουν προσαυξήσεις που μπορεί να υπερβούν τα 300 ευρώ το μήνα. Έτσι, για κάποιους που είχαν βγει στη σύνταξη πριν από 4 έτη, μπορεί να προκύψουν πρόσθετα αναδρομικά ποσά στα επίπεδα των 16.500 ευρώ.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Μιχαηλίδου, το πρόβλημα η καταβολής των ανωτέρω ποσών είχε ανακύψει επειδή για τους συνταξιούχους αυτής της κατηγορίας, δεν είχε γίνει επανυπολογισμός της σύνταξής τους, ούτε σύμφωνα με το «νόμο Κατρούγκαλου», ούτε στη β’ φάση, σύμφωνα με το «νόμο Βρούτση» (ν.4670/20).

Τους τελευταίους μήνες όμως, μετά από επίπονες προσπάθειες της διοίκησης του ΕΦΚΑ, τέθηκε σε ισχύ το ειδικό λογισμικό, που επανυπολογίζει με σωστό τρόπο και αυτές τις συντάξεις, αποδίδοντας τις προσαυξήσεις που τους αναλογούν και τα αναδρομικά που οφείλονται. Έτσι, για τις παραπάνω κατηγορίες, έγινε γνωστό από την αρμόδια υπουργό, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, ότι στο τέλος του τρέχοντος μήνα, θα υπάρξουν συνταξιούχοι που «θα δουν τις προς τα πάνω αναθεωρημένες συντάξεις τους στον τραπεζικό τους λογαριασμό».

Απομένει να αποφασίσει ο Φορέας τι θα πράξει για τους επίσης χιλιάδες συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση, προ του «νόμου Κατρούγκαλου», που επίσης σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, δικαιούνται και εκείνοι ανάλογων προσαυξήσεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ