Το Ασφαλιστικό Σύστημα στις αρχές του 2020, είχε καταγραφεί ως βιώσιμο. Ενάμιση χρόνο μετά μάλλον δεν είναι και επειδή υπάρχει έντονος δημογραφικός κίνδυνος, μεταξύ άλλων, επιχειρείται η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση. Το οξύμωρο στη διαδικασία είναι ότι αυτές οι δύο εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις, εκφράζονται από τον ίδιο άνθρωπο: Τον Πάνο Τσακλόγλου!
Ο νυν υφυπουργός Εργασίας, ως καθηγητής, πριν από ενάμιση χρόνο είχε επιμεληθεί την αναλογιστική μελέτη, που ενσωματώθηκε στον τότε νόμο για το Ασφαλιστικό, γνωστό και ως «νόμο Βρούτση». Στον ν.4670/2020, ο καθηγητής κ. Τσακλόγλου, είχε συντάξει Μελέτη Επάρκειας Συντάξεων, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, πιστοποιούσε τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού μας Συστήματος.
Ως καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Τσακλόγλου ασχολήθηκε στη μελέτη με το όριο επάρκειας αξιοπρεπούς διαβίωσης, που πρέπει να βρίσκεται στο 60% του διάμεσου ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος κατά κεφαλή του πληθυσμού. Ουσιαστικά ελέγχθηκε για τα νοικοκυριά που αποτελούνται από συνταξιούχους ή και από συνταξιούχους, αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να διαβιώνουν με αξιοπρέπεια. Και στις δύο περιπτώσεις βρέθηκε ότι το βιοτικό επίπεδο αυτών των «ιδιαίτερων» κοινωνικών ομάδων είναι πάνω από το μέσο όρο!
Μάλιστα έγινε σύγκριση και με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, από την οποία φάνηκε ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι, βρίσκονται σε πιο ευνοϊκή θέση.
Τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψαν ύστερα από ανάλυση στοιχείων της Eurostat. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, ενώ στην Ευρώπη ο κίνδυνος φτώχειας για άνω των 65 ετών αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται. Μάλιστα, από τα στοιχεία της μελέτης προέκυπτε ότι έως το 2070 είναι μειωμένη η εξάρτηση των ηλικιωμένων από τον ενεργό πληθυσμό.
Την ώρα λοιπόν, που έχουν καταγραφεί επίσημα όλα αυτά τα στοιχεία, ο Πάνος Τσακλόγλου, από άλλη θέση πλέον, αυτή του υφυπουργού Εργασίας, προωθεί μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση. Ως βασικές «αιτίες» που οδηγούν σε αυτή την παρέμβαση, περιγράφεται το δημογραφικό και η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων. Μια αύξηση που κατά τον κ. Τσακλόγλου «θα τραβάει την μέση σύνταξη προς τα κάτω». Τελικά μένει να φανεί ποια «αλήθεια των αριθμών» είναι η σωστή. Εκείνη του καθηγητή Πάνου Τσακλόγλου ή εκείνη του πολιτικού…