Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20 C
Athens

Ο ΕΦΚΑ προκηρύσσει τις πρώτες θέσεις Γενικών Διευθυντών – «Κερκόπορτα» για ιδιώτες – Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Ξεκινάει από τον ΕΦΚΑ η διαδικασία επιλογής νέων προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων με προκήρυξη που αφορά την πλήρωση των πρώτων πέντε εξ αυτών και η οποία δόθηκε χθες στην δημοσιότητα από την διοίκηση του Φορέα. Η θητεία των νέων Γενικών Διευθυντών θα είναι τριετής και θα υπάρχει η δυνατότητα άπαξ ανανέωσης. Πρόκειται για το πρώτο βήμα, ώστε να μπορούν στο μέλλον να επιλεχθούν για διευθυντικές θέσεις στον Φορέα και στελέχη που θα προέρχονται και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικά όμως γι’ αυτές τις πρώτες πέντε θέσεις, λόγω της ιδιαίτερης φύσης του αντικειμένου, δυνατότητα πρόσληψης θα έχουν μόνο όσοι προέρχονται από τον ΕΦΚΑ, καθώς και υπάλληλοι του υπόλοιπου δημόσιου τομέα.

Εντός των επόμενων ημερών, πιθανότατα την πρώτη εβδομάδα της νέας χρονιάς, αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα και η προκήρυξη για τις υπόλοιπες 19 θέσεις γενικών διευθυντών όπου δικαίωμα πρόσληψης θα έχουν τόσο στελέχη του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Οι πρώτες πέντε θέσεις, αφορούν:

  1. Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Εισφορών.
  2. Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων.
  3. Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα.
  4. Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών Συνεργασιών.
  5. Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας ξεκινάει αύριο Πέμπτη 29  Δεκεμβρίου και λήγει στις 12 Ιανουαρίου 2023.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://www.efka.gov.gr/aitisi-gd1.php  την αίτηση υποψηφιότητας, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση).

Αντιδράσεις πάντως προκαλεί στις τάξεις των εργαζομένων του ΕΦΚΑ, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της διοίκησης του Φορέα. Έτσι, φαίνεται να έχουν εκκινήσει όλες οι νόμιμες διαδικασίες για να μπλοκαριστούν οι προκηρύξεις, με προσφυγή στα αρμόδια Δικαστήρια. Στόχος είναι να καταστεί ανενεργή στην πράξη η συγκεκριμένη διάταξη, καθώς εκτιμάται ότι αντίκειται σε βασικές διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα, που ισχύει στο Δημόσιο, με συνέπεια να αδικούνται οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, που μπορούν βάσει προσόντων και προϋπηρεσίας, να διεκδικήσουν τις συγκεκριμένες θέσεις των Γενικών Διευθυντών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ