Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.2 C
Athens

Οι επικουρικές συντάξεις στις βασικές εκκρεμότητες του υπουργείου Εργασίας

Οι εκκρεμότητες στην απονομή των συντάξεων, η προώθηση της μεταρρύθμισης στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και η περαιτέρω στήριξη των προγραμμάτων κατάρτισης, αποτελούν τις κυριότερες πρωτοβουλίες που πρέπει να λάβει η επόμενη ηγεσία στο υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα ως προς τις συντάξεις, η έμφαση που πρόκειται να δοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα είναι κυρίως στο σκέλος της επικουρικής ασφάλισης. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι έως το τέλος του καλοκαιριού να υπάρξει εξομάλυνση, έτσι ώστε να πάψει η ταλαιπωρία για χιλιάδες συνταξιούχους. Την ίδια στιγμή, πρέπει να προωθηθεί και η καταβολή των προσαυξήσεων, που αφορούν περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης. Πρόκειται για εκκρεμότητα που αφορά περίπου 15.000 συντάξεις που έχουν ήδη καταβληθεί, αλλά δεν έχουν λάβει οι δικαιούχοι το μέρος που τους αφορά και αφορά το χρονικό διάστημα όπου είχαν καταβληθεί εισφορές για παράλληλο χρόνο ασφάλισης. Το σχετικό λογισμικό έχει ήδη παραληφθεί από τον ΕΦΚΑ και έχουν απονεμηθεί οι προσαυξήσεις και τα αναδρομικά που απορρέουν, σε περίπου 2.000 δικαιούχους. Όμως η διαδικασία είναι αργή και υπολογίζεται ότι δεν θα ισορροπήσει πριν από το τέλος του έτους. Ανάλογη προσπάθεια περιορισμού των εκκρεμοτήτων αναμένεται να γίνει και ως προς το σκέλος του εφάπαξ.

Ως προς τη μεταρρύθμιση στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, με πιθανή εφαρμογή φορολόγησης, πρόκειται για εκκρεμότητα που υπήρχε από το υπουργείο Εργασίας, πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών για την 21η Μαΐου. Όμως, ήδη είχε αποφασιστεί αρμοδίως να καθυστερήσει η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. Ουσιαστικά η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πρόκειται να συνεχίσει τη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς σε μια προσπάθεια εύρεσης της «χρυσής τομής». Από τη μία να στηριχθεί ο 2ος πυλώνας ασφάλισης και από την άλλη να υπάρξει ισορροπία σε σχέση με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και τα προϊόντα που προσφέρουν στην αγορά.

Σημαντική είναι επίσης, η προοπτική της στήριξης των προγραμμάτων κατάρτισης που έχουν ήδη προωθηθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ο στόχος να καλυφθούν έως 120.000 καταρτιζόμενοι για φέτος θεωρείται απόλυτα εφικτός, με περαιτέρω αύξησή τους κατά τα επόμενα έτη. Άλλωστε, η βελτίωση των δεξιοτήτων των ανέργων και των εργαζομένων, αποτελεί ζητούμενο και για την ίδια την αγορά εργασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ