Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20.2 C
Athens

Οι Επιθεωρητές καταγγέλλουν: Επιτελικό χάος στο υπουργείο Εργασίας! Αδυναμία ελέγχων στους χώρους δουλειάς, για τον περιορισμό του κορονοϊού!

Κραυγή αγωνίας από τους Επιθεωρητές Εργασίας, αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, στους χώρους δουλειάς. Με τη χώρα να βρίσκεται για τέταρτη εβδομάδα σε καραντίνα, με την πανδημία κορονοϊού να «σαρώνει» και να αφήνει πίσω της πάνω από 2.400 νεκρούς, στο υπουργείο Εργασίας επικρατεί… επιτελικό χάος! Οι καταγγελίες των Επιθεωρητών Εργασίας σοκάρουν, αφού αποδεικνύουν ότι επί 10 μήνες, οι χώροι εργασίας δεν ελέγχονται ουσιαστικά, με συνέπεια να είναι αμφίβολες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας κάτω από τις οποίες δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι. Και όλα αυτά εν μέσω κορονοϊού, με τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να είναι τεράστιες…

Αγανακτισμένοι από την κατάσταση που επικρατεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας (ΠΟΣΕΠΕ) εξέδωσε πολυσέλιδη ανακοίνωση, στην οποία περιγράφονται αναλυτικά τα «έργα και ημέρες» της νέας ηγεσίας.

Η ΠΟΣΕΠΕ ήδη από τις 30 Ιουλίου 2019, δηλαδή πολύ πριν εμφανιστεί ο κορονοϊός στην Ελλάδα προέβλεπε, σχεδόν… προφητικά, τις δυσμενείς συνέπειες που θα είχε στην αγορά εργασίας, η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ. Μάλιστα, τότε, είχε παραστεί αντιπροσωπεία του ΣΕΠΕ στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Εκεί, είχε τονιστεί ότι «επιχειρείται αποδόμηση της αυτοτελούς διοικητικής οντότητας του ΣΕΠΕ, γεγονός που είναι ξεκάθαρη υποβάθμιση του ρόλου και του έργου του συστήματος επιθεώρησης εργασίας στη χώρα». Επίσης, οι Επιθεωρητές Εργασίας συμπλήρωναν ότι «το ΣΕΠΕ αποκτά εκτελεστικό χαρακτήρα, χωρίς επιτελική δομή και αποφασιστική αρμοδιότητα» και πρόσθεταν ότι συνιστά «σίγουρη συνταγή αποτυχίας, ο διαμοιρασμός των αρμοδιοτήτων»…

Διαβλέποντας το μέγεθος του προβλήματος η Ομοσπονδία απέστειλε δύο διαδοχικές επιστολές προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στις 11 και στις 20 Μαρτίου, όταν δηλαδή η χώρα έμπαινε στο α’ κύμα της πανδημίας. Εκεί τονιζόταν η ανάγκη να συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας ώστε από κοινού με τον ΕΟΔΥ να πραγματοποιούνται έλεγχοι για την ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας. Επίσης, ζητούσαν να τους χορηγηθούν σαφείς οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση των ειδικών περιπτώσεων που άπτονται των εργασιακών σχέσεων και των συνθηκών εργασίας που έχουν δημιουργηθεί λόγω κορονοϊού. Επιπλέον η Ομοσπονδία ζητούσε να χορηγηθεί κατάλληλος και επαρκής εξοπλισμός για την προστασία από τον κορονοϊό, όπως είναι οι ειδικές στολές σε βιομηχανικούς χώρους. Κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη…

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΣΕΠΕ «έχοντας περάσει δέκα ολόκληροι μήνες χωρίς να έχει γίνει καμία ουσιαστική προετοιμασία αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους, από την Γενική Γραμματεία Εργασίας εκπορεύονται εντολές περί πραγματοποίησης ελέγχων και επιβολής προστίμων σε φυσικά πρόσωπα (εργαζόμενους και πολίτες).

Το ΣΕΠΕ παραθέτει μια σειρά από 11 μέτρα που έπρεπε να έχουν γίνει τόσο στο νομοθετικό, όσο και στο πεδίο των ελέγχων, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Τίποτα όμως δεν έγινε.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το μόνο που τους ζητείται είναι να κάνουν ελέγχους για επιβολή προστίμων για μη χρήση μάσκας και για τήρηση των αποστάσεων σε εργαζόμενους και σε πολίτες. Χαρακτηρίζουν όμως τις όποιες εντολές έχουν δοθεί «γενικές και αόριστες, χωρίς να υφίσταται κανένας σχεδιασμός και καμία εξειδίκευση». Μιλούν δε ανοιχτά για «αδιαφορία και πλήρη ανικανότητα της Γενικής Γραμματείας Εργασίας να διαχειριστεί την κρίση.» Ακόμα και έτσι πάντως, το ΣΕΠΕ κατάφερε να διενεργήσει πάνω από 6.000 ελέγχους Covid σε χώρους εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι μια από τις πρώτες αποφάσεις της τωρινής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, όταν ανέλαβε τη θέση της, τον Ιούλιο του 2019, ήταν να καταργήσει τη θέση του Ειδικού Γραμματέα ΣΕΠΑ, μεταφέροντας όλες τις αρμοδιότητες στην Γενική Γραμματεία. Αποτέλεσμα ήταν η πρώτη σύσκεψη, με την παρουσία της ΓΓ, Άννας Στατινάκη να πραγματοποιηθεί 17 μήνες μετά…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ