Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.1 C
Athens

Άρον-άρον επιστροφή στα… 534 ευρώ! Επιβεβαίωση endisy.gr

Δεν πρόλαβε να περάσει ούτε ένας μήνας με την (υποτιθέμενη) αύξηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στα 800 ευρώ και ήδη το υπουργείο Εργασίας, γνωστοποίησε ότι για την 1η εβδομάδα του Δεκεμβρίου, το αντίτιμο… επιστρέφει στα 534 ευρώ.  Έτσι, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, εξαιτίας των κυβερνητικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, θα πρέπει να… συμβιβαστούν με το αισθητά μικρότερο βοήθημα που θα τους παρέχει η Πολιτεία. Η απόφαση αυτή ελήφθη από το υπουργείο Εργασίας, επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικό δημοσίευμα του endisy.gr.

Έτσι μπαίνει τέλος στα 800 ευρώ, που υποτίθεται ότι ήταν το βοήθημα για τον μήνα Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι και σε αυτή την περίπτωση το τελικό ποσό που έλαβαν οι περίπου 280.000 εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης, ήταν κατά μέσο όρο τα 667 ευρώ ευρώ. Αιτία ήταν η έναρξη του lockdown στις 7 Νοεμβρίου και ο ημερολογιακός υπολογισμός του τελικού βοηθήματος, που έλαβε ως έναρξη την ημερομηνία που τέθηκε ο κάθε εργαζόμενος σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, με βάση την αίτηση που υποβλήθηκε στο σύστημα «Εργάνη». Μια ημερομηνία που ήταν από τις 4 Νοεμβρίου (ημερομηνία διαγγέλματος του πρωθυπουργού) και μετά…

Σε ό,τι αφορά τα νεότερα που θα ισχύουν για τον Δεκέμβριο, το υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε ότι οι δηλώσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται από τις 8 Δεκεμβρίου και μετά.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού ανά ημέρα θα είναι 17,8 ευρώ.

Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή λειτουργεί ως… προπομπός για το τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση για την άρση του lockdown. Όπως δείχνει η έως τώρα επιδημιολογική εικόνα της χώρας, θεωρείται πολύ δύσκολο να «ανοίξει» εντός Δεκεμβρίου η εστίαση. Έτσι, θα μείνουν δεκάδες χιλιάδες «πρώην εργαζόμενοι» σε διαδικασία αναστολής σύμβασης. Για το λόγο αυτό, επιλέχθηκε να μειωθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού στα 534 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι έτσι και αλλιώς, ισχύει το αρχικό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, την 7η Δεκεμβρίου. Οι αναστολές αυτές θα αφορούν το μήνα Νοέμβριο. Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία πληρωμής θα πραγματοποιηθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα οι εργοδότες οφείλουν να γνωρίζουν ότι έχουν περιθώριο έως τις 15 Δεκεμβρίου για να υποβάλλουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις τους, πάλι στο σύστημα «Εργάνη» και οι οποίες θα αφορούν τις άδειες ειδικού σκοπού που χορήγησαν στους εργαζομένους τους.\

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συστήματος «Εργάνη»

α. Στο πεδίο κανονική άδεια εμφανίζεται πλέον η επιλογή κανονική, ή άλλη άδεια.

β. Στο έντυπο Ε11.1 καταχωρείται ξεχωριστή εγγραφή για κάθε εργαζόμενο και για κάθε ημερομηνία για το διάστημα από 14/9 έως 30/11/2020. Συνεπώς η συγκεκριμένη καρτέλα θα συμπληρώνεται τόσες φορές για κάθε εργαζόμενο, όσες ημέρες αδείας (ειδικού σκοπού και κανονική άδεια ή/και άλλη άδεια) έχει πάρει για το διάστημα 14/9-30/11/2020, όπου σε κάθε εγγραφή καταχωρείται η ημερομηνία και το είδος της άδειας.  Κατά την υποβολή ελέγχεται η αντιστοίχιση 3+1, δηλαδή 3 ημέρες άδειας ειδικού σκοπού στις οποίες αντιστοιχεί μια ημέρα κανονικής άδειας ή άλλη άδεια.

γ. Αν κατά τις τελευταίες ημέρες του μήνα Νοεμβρίου υποβάλλονται ημέρες αδείας, οι οποίες δεν συμπληρώνουν τετράδα (3+1), τότε οι ημέρες αυτές θα μπορούν να συμπεριληφθούν στη δήλωση για τον μήνα Δεκέμβριο.

Επίσης, οι εργοδότες πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να εκτυπώσουν βεβαιώσεις μετακίνησης έως τις 7 Δεκεμβρίου. Το ίδιο ισχύει και για ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και για αυτοαπασχολούμενους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ