Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23.1 C
Athens

Οι εκκρεμείς απονομές συντάξεων και η επικουρική ασφάλιση οδηγούν στο Υπουργείο Εργασίας το Μητσοτάκη!

Το φλέγον ζήτημα με τις εκκρεμείς απονομές συντάξεων, που ολοένα και αυξάνονται, αναγκάζει τον Κυρ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί το υπουργείο Εργασίας. Μια επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί από τον πρωθυπουργό αύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι. Εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων-πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού, ο οποίος επιλέγει να επισκέπτεται υπουργεία «πρώτης γραμμής», στα οποία μάλιστα σημειώθηκαν και κομβικές παρεμβάσεις μέσω του πρόσφατου ανασχηματισμού. Η παρουσία Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας έχει και αυτό το συμβολισμό: Αποτελεί μια έμμεση, αλλά σαφή στήριξη στο νέο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη και στο δύσκολο έργο που καλείται να επιτελέσει.

Έτσι, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τις λύσεις που προτείνονται για την αντιμετώπιση πολύ σημαντικών προβλημάτων, όπως οι απονομές συντάξεων, τα εργασιακά, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στις επικουρικές συντάξεις και η ανεργία, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν εκείνος που πριν από ένα μήνα περίπου, στις 15Δεκεμβρίου από το βήμα της Βουλής, στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό, είχε χαρακτηρίσει ως «σαράκι» για την ελληνική οικονομία, το πρόβλημα με τις εκκρεμείς απονομές συντάξεων και είχε προαναγγείλει πρωτοβουλίες που θα αναλάμβανε ο ίδιος για την επίλυσή του.

Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο θέμα, βρίσκεται πολύ ψηλά στην «ατζέντα» των συζητήσεων που θα γίνουν με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θέλει να δοθεί η απαραίτητη επιτάχυνση σε μια σειρά άλλων εργασιακών ζητημάτων, ώστε να ξεφύγει η χώρα από τη «μέγγενη» της οικονομικής ύφεσης. Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα μπει επίσης στην «πρώτη γραμμή» των συζητήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τυχόν αλλαγές που θα προκύψουν στο ωράριο εργασίας, στις υπερωρίες και στο συνδικαλιστικό νόμος. Πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που από το βήμα της ΔΕΘ,  τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε προαναγγείλει αυτές τις αλλαγές, μιλώντας για παρεμβάσεις που θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Το σχέδιο νόμου είχε εισαχθεί προ διμήνου  στο υπουργικό συμβούλιο από τον τότε υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση  και τώρα ο Κωστής Χατζηδάκης, ετοιμάζεται να το θέσει σε διαβούλευση, εντός Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται να δείξει ο πρωθυπουργός και για τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση. Η δημιουργία ενός νέου, αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος απονομής των επικουρικών συντάξεων, αποτελεί κυβερνητική δέσμευση και πλησιάζει η ώρα της υλοποίησής της. Οι εντολές που έχουν δοθεί προς τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου είναι σαφείς και αφορούν στην προετοιμασία ενός συνολικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου, που θα παρέχει τη δυνατότητα στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, από το 2022  και μετά, να επιλέγουν εάν θέλουν δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα επικούρησης. Το κόστος μετάβασης σε αυτό το νέο μοντέλο είναι τεράστιο (έως 60 δισ. ευρώ) αλλά εκτιμάται ότι «απλώνεται» σε βάθος 30 και πλέον ετών και μπορεί να καλυφθεί από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα και από την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να διαπιστώσει ιδίοις όμασι ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν για τον περιορισμό της ανεργίας. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι μόλις αρθούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, με τις αναστολές συμβάσεων ελέω κορονοϊού, υπάρχει ο κίνδυνος να εκτιναχθεί στα ύψη το ποσοστό ανεργίας, δημιουργώντας ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν άμεσα τα σχέδια για αξιοποίηση των πόρων που θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αφενός για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις ώστε να μην βάλουν «λουκέτο» αφετέρου για να περιοριστούν οι απώλειες χαμένων θέσεων εργασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ